IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват сигнал за достъп на частна фирма до база данни на Летище София

Предишен собственик на дружеството е настоящ началник на кабинет на министър, съобщиха от прокуратурата

12:35 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираното звено “Антикорупция” проверява сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

До главния прокурор е постъпил сигнал за това, че през фвруари 2017 г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището (неограничен достъп), пише в прессъобщението.

От ведомството на Сотир Цацаров напомнят, че по същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия.

По данни в сигнала предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но тя не е  била подписана лично от изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, а от друго длъжностно лице.

Липсва договор между „Летище София“ ЕАД и частното търговско дружество, затова проверката ще установява причините, поради които това търговско дружество е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и за какво са ползвани данните. 

Прокурори от Специализираното звено “Антикорупция” извършват лична проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС, посочват от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още