IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверка доказва надеждността на основите на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Инспекцията е направена по повод изразени съмнения за качеството на металните конструкции

13:24 | 17.05.12 г.
Проверка доказва надеждността на основите на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Металът на основните носещи елементи на конструкцията, която поддържа подгревателите за високо налягане на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", отговаря на необходимите изисквания за качество.

Това съобщиха от пресцентъра на атомната централа по повод приключилия планов ремонт на 5 и 6 блок на централата, по време на който по искане на руската страна бяха направени допълнителни изследвания, предаде БТА.

Тези проучвания са направени от изпитателния център за диагностика и контрол към агенцията за апробация, в присъствието и на руски експерти.

Допълнителната проверка е поискана от руската компания "Атоменергомаш", мажоритарен собственик на производителя на оборудването, руския машиносторителен завод "ЗиО-Подолск. С тази проверка мениджърите са искали да опорвергаят слуховете за ненадеждност на метала на носещите конструкции.

Съоръженията са част от технологична схема от нерадиоактивната част на централата, уточняват от АЕЦ. Технологичната схема позволява блоковете да работят с изключени подгреватели за високо налягане, което ще доведе само до понижаване на електрическата мощност.

Програма за обследване на състоянието на подгревателите в 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е разработена от Институтa по металознание, съоръжения и технологии при Българската академия на науките, като са използвани различни методи за проучване и на руската конструкторска организация "Инжиниринговая компания "ЗИОМАР",съобщиха още от централата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още