IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверки не откриха съществени нарушения на язовирните стени в Бургас

Има преливане и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено

15:44 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас в следствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция „Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В периода 27-29 октомври е направена комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област, съобщават от Агенцията.

Инспекциите са обхванали засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. 

Към този момент те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас.

Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите се потвърждава – има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1, 2, 3 и 4 са прелели вследствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към яз. „Чотората“. Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2:00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси – пръст, храсти и дървета.

Следствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената.

Данните показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи, посочват от Агенцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още