Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проверки не откриха съществени нарушения на язовирните стени в Бургас

Има преливане и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено

Проверки не откриха съществени нарушения на язовирните стени в Бургас

Снимка: БТА

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас в следствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция „Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В периода 27-29 октомври е направена комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област, съобщават от Агенцията.

Инспекциите са обхванали засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. 

Още по темата

Към този момент те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас.

Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите се потвърждава – има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1, 2, 3 и 4 са прелели вследствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към яз. „Чотората“. Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2:00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси – пръст, храсти и дървета.

Следствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената.

Данните показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи, посочват от Агенцията.  

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическия съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска