IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките по ЕГН в системата на ЦИК - само с персонален код за достъп

ЦИК има пет дни да въведе изискването на Комисията за защита на личните данни след скандала с "подписите" за регистрация на партиите

22:04 | 17.04.14 г.
Проверките по ЕГН в системата на ЦИК - само с персонален код за достъп

Достъпът до системата за справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) да става чрез ЕГН и личен код за достъп. Това задължително предписание издаде Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на Централната избирателна комисия.

КЗЛД иска да се въведе допълнителна идентификация на избирателите, като се получава личен код за достъп за извършване на справка по всички възможни комуникационни канали - мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, според желанието на избирателя.

Решението идва след скандала от последните дни с кражбата на лични данни на български граждани при събиране на подписи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети в ЦИК за евровота на 25 май.

Оказа се и че редица публични личности са “подкрепили“ за регистрация дадена партия без да знаят за това.

В съобщение, публикувано на сайта на КЗЛД, се посочва, че избирателната комисия е осигурила възможност всеки български гражданин да прави справка в списъка към заявленията за регистрация на партиите.

Използваният софтуер обаче следва да осигури необходимото ниво на защита, посочват от комисията.

КЗЛД иска още в системата за сигурност на софтуера да се въведе допълнително ниво на защита за проверка на място, време и последователност на заявките за справка, анализиране на резултатите и възможност за реакция от страна на ЦИК за забрана на достъпа до системата.

От комисията дават срок от пет календарни дни за изпълнението на задължителните предписания, а ЦИК следва да уведоми за тяхното изпълнение.

Избирателите могат да подадат заявление за коригиране или заличаване на неправомерно обработените им данни от страна на партии, регистрирани за евровота.

Заявленията се подават до съответните партии, които са длъжни незабавно да извършат исканата корекция и да уведомят ЦИК, като предоставят актуализирани данни.

За нарушения от страна на партиите, свързани с неправомерното използване на лични данни, хората могат да подадат жалба до КЗЛД, която трябва да съдържа описаното нарушение, три имена, ЕГН, подпис и адрес за контакт.

Комисията е решила още, че започва проверка на администраторите, регистрирани за изборите за членове в Европейския парламент от България за изпълнението на разпоредби в Закона за защита на личните данни.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още