Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проверките за "виртуалните стада" ще бъдат конфиденциални

Трябва да се установи дали декларираните животни отговарят на регистрираните в системата ВетИС, посочи заместник-министър Крум Неделков

Проверките за "виртуалните стада" ще бъдат конфиденциални

Снимка: Pixabay

Проверките за "виртуалните стада" ще бъдат конфиденциални и няма да бъдат оповестявани предварително. Това заяви заместник-министърът на земеделието Крум Неделков, цитиран от БТА.

Още по темата

При откриването на деветия Събор на овцевъдите край Петропавловския манастир той съобщи, че проверките за осветляване на бранша са започнали преди дни, засега в Източна България.

„Те ще бъдат конфиденциални, няма да бъдат оповестявани предварително, но и няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години, посочи Неделков. – Основното е да се установи дали съответстват декларираните животни, съгласно регистрираните в системата ВетИС.“

По думите му, на места има фрапиращи нарушения и разминаване в рамките на 50-70 процента в някои от стадата.

Зам.-министърът обясни, че предстои анализ дали разминаването е по технически причини или завишаването е направено от съответния фермер, за да получи по-голяма субсидия.

Според него е нужна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да носят отговорност и ветеринарните специалисти, които отговарят за стадата.

Крум Неделков е категоричен, че санкциите за нарушителите трябва да бъдат увеличени, дори да бъде предвидено и отнемане на лиценз на ветеринари, които спекулират с бройката на животните.

Той е на мнение, че размерът на субсидиите в земеделието не е малък.

„В бранша има потенциал, но е важно е да има стратегия. При успешното й изпълнение, след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е официалната статистика сега, може да се достигне до 2 милиона отглеждани овце“, прогнозира той.

Организатор на Събора на овцевъдите е Българската овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието и храните и със символичното домакинство на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
„Алфа Рисърч“: Проектът Петков-Василев тръгва с 8-9% подкрепа