IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Provident стъпва в България без наказателна такса по бързите кредити

Тъй като не налагаме наказателни лихви и такси, сме по-евтини дори от някои банки, например в Румъния, заявиха от дружеството

10:09 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Provident стъпва в България без наказателна такса по бързите кредити

Британската Provident ще стъпи на българския пазар на бързи парични кредити чрез Провидент Файненшъл България ООД, съобщиха от дружеството. Provident е част от International Personal Finance, като IPF се търгува на борсите в Лондон и Варшава.

Тъй като не налагаме наказателни лихви и такси, сме по-евтини дори от някои банки, например в Румъния, заяви Влад Сандру, ръководител корпоративни комуникации в Provident Financial Romania. Той даде за пример наказателната лихва от плюс 17% при някой румънски банки, която като се има предвид средното забавяне в плащанията от 14 седмици годишно, води до по-високи разходи за потребителите.

Провидент Файненшъл България ООД ще отпусне първия си кредит още тази седмица, а на 11 септември 2013 ще бъде официалният старт, съобщиха от компанията. Дружеството у нас е регистрирано на 3 април 2013 г. и към момента има над 20 служители и освен това кредитни консултанти. Ръководството на Провидент Файненшъл България ООД ще бъде съставено от поляци, румънци и българи, като интерес за работа у нас е проявен и от мексиканския бизнес на Provident.

Бизнес моделът ще е базиран на консултантите, като в останалите страни те получават 85% от таксите си при събирането на вноските по кредитите и едва около 15% при издаването им. Целта е те да са мотивирани кредитът да бъде изплащан.

От Provident обещават ясни правила за таксите, които ще събират за администриране на кредита, за неговото издаване, както и лихва, която е между 22 и 37% годишно. Ако клиентът иска вноските да му бъдат събирани от вкъщи, той ще плаща и такса за това, като в 95% от случаите потребителите избират този вариант пред удържане от банкова сметка.

Клиентите ще могат да получат до 40% от разполагаемият си доход. Тоест ако след разходите за наем, ток, вода, телефон, ТВ, интернет, храна, дрехи и други на дадено домакинство му остават 600 лв., то ще може да получи до 240 лв. кредит. Provident ще разчита не само на данните за кредитополучателите от Кретитното бюро, но най-вече на информацията от агента, посетил кандидат-клиента в дома му.

От Provident обещават отговор до 48 часа след обаждането, като обясняват, че у нас се рекламира 24 ч. отговор от конкуренти, но тези 24 ч. често са от посещението на агента в дома. Амбицията на Провидент Файненшъл България ООД е да стане номер 1 на пазара на бързи кредити у нас, така както е лидер в Чехия, Полша, Румъния и други страни.

Дружеството разчита на повтаряемост на поръчките, като в Чехия 65% от клиентите имат над 3 кредита. У нас кредитите ще бъдат с размер между 200 и 2 500 лв. и срок за изплащане до 14 месеца със седмични вноски. Данни за Чехия показват, че 75% от агентите (кредитните консултанти) са жени, като тези с 200-250 клиента работят само тази работа. Средният брой клиенти на един агент е около 80. 

От Провидент заявяват, че с цел защита както на клиента, така и на тях, ще отпускат по-малки суми в началото и ако даден клиент има данни за кредит от 2 000 лв., биха отпуснали малко по-малък, за да намалят риска. Предвижда се и внедряване на по-ниски лихви за лоялните клиенти, като такава програма вече работи в Словакия и предстои да се приложи и в другите страни до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Djigit
преди 10 години
"Тъй като не налагаме наказателни лихви и такси, сме по-евтини дори от някои банки, например в Румъния, заяви Влад Сандру, ръководител корпоративни комуникации в Provident Financial Romania.""От Provident обещават ясни правила за таксите, които ще събират за администриране на кредита, за неговото издаване, както и лихва, която е между 22 и 37% годишно."Какви по- евтини бе, какви са тези лихви? Тези хора нормални ли са???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още