IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовата идентификация в болниците остава в сила засега

Петчленният състав на ВАС смята, че няма нужда чекирането да спира, докато се вземе окончателно решение

14:45 | 02.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системата за пръстова идентификация в болниците остава в сила засега. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Тричленен състав на ВАС вече отмени правилото като незаконосъобразно, защото е въведено с наредба и спря контролната мярка до окончателната й отмяна. Петчленният състав на ВАС обаче смята, че няма нужда чекирането да се спира, докато се вземе окончателно решение след приключването на съдебните процедури.

Междувременно има вероятност служебният здравен министър Илко Семерджиев да вземе по-бързо решение от съда за отмяната на идентификатора, тъй като винаги е бил противник на мярката.

Настоящото определение на ВАС е по повод жалби на бившия министър на здравеопазването Петър Москов и Министерския съвет, с които се атакува решението на по-долната инстанция. 

В определението на петчленния състав е записано, че „не е налице ограничаване на правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика“. Според съда не са посочени реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите.

Определението обаче е подписано с особено мнение на съдията докладчик по делото Марина Михайлова, която посочва, че това изискване пряко противоречи на Закона за защита на личните данни, тъй като се „въвежда ограничение относно достъпа до здравеопазване единствено чрез електронна автентификация на всяко здравноосигурено лице”.

Въведената електронна идентификация представлява обработка на лични данни от страна на лечебните заведения. За да бъдат обработвани обаче личните данни на едно лице, то трябва да е дало изрично своето съгласие, категорична е съдията-докладчик. Тя допълва, че са противопоставени два вида конституционно гарантирани права на българските граждани.

Михайлова приема и за основателни твърденията, че предварителното изпълнение на новата система ще причини значителни и трудно поправими или непоправими вреди за пациентите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още