IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните разходи на НЗОК за лекарства са 33% от общите, смятат от ARPharm

Тезата, че 60% от разходите на здравния фонд са за медикаменти, е невярно

18:18 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Публичните разходи на НЗОК за лекарства са 33% от общите, смятат от ARPharm

Публичните разходи за лекарства за 2013 година възлизат на 927 млн. лева или приблизително на 33% от разходите на Националната здравноосигурителна каса и на 27% от общите публични разходи за здравеопазване. Това опровергава твърдението, че 60% от разходите на НЗОК са за лекарства, се казва в отворено писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharm) до Здравната каса, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Тезата, че 60% от разходите на НЗОК са за лекарства, е невярна, а повтарянето ѝ неоправдано и манипулативно настройва обществото и медицинската общност срещу пациентите и срещу фармацевтичния сектор, смятат от асоциацията.

Изпълнителният директор Деян Денев коментира за Investor.bg, че дебатът за публичните разходи за лекарства в България следва да се основава на реални данни и сравнения за формиране на лекарствената политика.

Денев дава финансова разбивка за сумата от 927 млн. лв., според която публичните разходи за медикаменти за 2013 година са: за домашно лечение, включително ваксини – 540 млн. лв., за лечение на злокачествени заболявания – 172 млн. лв., разходи на МЗ за лекарства – 15 млн. лв. (ХИВ и други), разходи на болници за лекарства (извън тези за злокачествени заболявания) – 200 млн. лв.

Денев напомня още, че бюджетът на НЗОК за 2013 година възлиза на 2,8 млрд. лева при общ бюджет за здравеопазване от 3,4 млрд. лева, което показва, че публичните разходи за лекарства са наполовина от афишираното.

Публичните разходи за лекарства в страните от Източна Европа възлизат на около 25% от обществените разходи за здравеопазване, се посочва още в позицията.

Денев отбелязва, че съществена част от публичните разходи за лекарства у нас, а именно 154 млн. от тези 927 млн. лева, се дължи на начисляването на ДДС върху всички плащания на НЗОК и лечебните заведения за лекарства. „В Източна Европа няма държава, която да начислява такъв данък добавена стойност върху медикаментите. В този смисъл, публичните разходи за лекарства в България без ДДС биха възлизали на 770 млн. лева, или близо 23% от публичните разходи за здравеопазване, което е под нивата, характерни за Източна Европа“, добавя той.

„Орязването” на публичните средства за лекарства при запазване на досегашната данъчна политика ще доведе до увеличени разходи на домакинствата за медикаменти, смята още Денев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още