Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Публичните средства се харчат неефективно, смятат повечето българи

Най-ниска е подкрепата за по-високи заплати в бюджетния сектор и увеличаването на максималния осигурителен праг, посочват в социологическа анкета българите

Публичните средства се харчат неефективно, смятат повечето българи

Снимка: Архив Ройтерс

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на Бюджет 2019, но смятат, че публичните средства се харчат неефективно.

Още по темата

Това са изводите от проучване на социолозите от изследователски център „Тренд“, направено от 6 до 12 ноември с анкета сред 1004 пълнолетни българи.

Традиционно мерките, свързани с намаляване на държавните разходи, са непопулярни сред хората, като единствената опция, която събира съществена подкрепа (75%), е намаляване на броя на заетите в държавната администрация.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. Това до голяма степен е следствие от ниското доверие на гражданите спрямо институциите, а не толкова върху техните наблюдения по сектори.

Сферите, в които българите традиционно намират за проблематични пък се наблюдават най-сериозни натрупвания, като здравеопазването е типичен такъв пример.

Една трета от българите следят дебатите

От анкетата на „Тренд“ се разбира, че една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019 г., докато 60% не го следят. Въпреки, че по-големият дял не са заинтересовани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани смятат, че те са важни.

Най-силна подкрепа сред респондентите среща увеличението със 150 милиона лева на парите за хора с увреждания (95%), както и повишението при пенсиите (93%). Одобрението за по-висока минимална работна заплата приветстват 92% от анкетираните, а повече пари за здравеопазване – 87%.

Най-ниска подкрепа събират параметрите свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор (50%) и увеличаването на максималния осигурителен праг (52%), като въпреки това мнозинството от хората подкрепят тези мерки, отчитат социолозите.

Данните от проучването показват, че всяка от основните точки, представени от кабинета, които са заложени в Бюджет 2019 са достигнали до мнозинството от пълнолетните български граждани.

В разбивките по демографски групи, видимо най-младите остават най-незапознати. Изключения относно запознатостта при общата картина правят увеличението с 40 милиона лева на помощите за отопление, което е чуто / разбрано от малко над половината от всички анкетирани (53%), повишаването на максималният осигурителен праг (58%) и увеличаването на парите за здравеопазване (58%).

Повишаването на минималната работна заплата, увеличението учителските заплати и пенсиите е достигнало до най-много хора, съответно 82%, 75% и 74%.

В демографските разбивки ясно личи, че сред заинтересованите лица (тези над 60 г.) почти всички (около 90%) са разбрали за предстоящото увеличение на пенсиите.

Неодобрение от радикалните мерки срещу болници

Съкращаването на броя на университетите по-скоро разполовява респондентите, въпреки че по-голямата част не подкрепят мярката (45%). Съкращаването на броя на културните институти, броя на линиите и влаковете на БДЖ и броя на болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение.

Там, където българинът вижда най-големи проблеми, са и сферите, в които според него трябва да се отделят повече средства, а именно – здравеопазване, социалната сфера и образованието.

Липса на интерес към външния дълг

Зададохме и въпрос свързан с погасяването на държавните дългове, предвид намаляването им в последните години. Най-голям дял посочват, че не знаят или не могат да преценят (41%) и само 22% са на мнение, че моментът е подходящ.

Въпреки добрите макроикономически показатели, 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел