IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пушачи в ъгъла в очакване на нови европейски забрани

Дали новата наредба за тютюнопушене, която трябва да заработи от 2011 г. у нас, ще бъде ефективна, предстои да се разбере

08:23 | 19.11.10 г. 4
Пушачи в ъгъла в очакване на нови европейски забрани

Новите изисквания за тютюнопушенето на обществени места, които влизат в сила от 1 януари 2011 г., предизвикаха остри спорове не само между пушачи и непушачи, но и сред предприемачите и собствениците на заведения, които ще трябва да инвестират допълнително, за да отговорят на условията, поставени в закона.

Същите опасения те имаха и преди пет години, когато със Закона за здравето бяха въведени първите забрани за тютюнопушене на закрити обществени места. Тогава се говореше дори за фалиране на заведения, което на практика не се случи.

По повод Международния ден без цигарен дим, отбелязан на 18 ноември, в който всички пушачи се призовават да оставят цигарите поне за един ден, анализирахме различните гледни точки по въпроса.

Буквата на закона

Новите правила за тютюнопушене на обществени места са валидни от началото на следващата година. Това е записано в Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места, изготвена от Министерството на здравеопазването (МЗ) и обнародвана в Държавен вестник.

Пушенето на закрити обществени места ще се допуска, в случай че обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация.

Според експертите от здравното министерство цигареното табу няма да доведе до негативни икономически ефекти за бизнеса. Маша Гавраилова, експерт от Министерството на здравеопазването, поясни, че новата наредба няма за цел да ограничи тютюнопушенето, а да предпази непушачите от тютюневия дим.

Представителите на бизнеса обаче не са на същото мнение, когато става въпрос за търговски обороти и печалби.

Реакцията на бизнеса

Според собственици на заведения, хотели и кафенета, разположени в молове, законът в сегашния си вид по-скоро вреди на бизнеса, отколкото да помага. До края на годината, за да отговорят на зададените критерии, те трябва да инвестират в отделни помещения, пригодени специално за пушене с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация.

Предприемачите обаче смятат, че само след няколко години Европейският съюз ще забрани тотално пушенето на открити места у нас и тогава инвестициите, които те вече са направили в заведенията си, ще се обезсмислят.

„Разбира се, новите изисквания, които законът поставя, са свързани с немалки инвестиции. Така че голяма част от собствениците ще срещнат затруднения, но това не означава, че няма да приведат заведенията си според правилата“, коментира Елена Иванова от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Особено за заведенията, които регистрираха спад в оборотите и бяха силно засегнати от кризата, е ясно, че трудно ще заделят допълнителни средства за изграждане на вентилационна система, но все пак сме уверени, че всички ще спазят закона“, допълва Иванова.

За бранша е важно, че Министерството на здравеопазването е дало толеранс до Нова година и новата наредба ще важи от началото на 2011 г. Основният мотив за исканата отсрочка са предстоящите коледни и новогодишни празници, което не е най-подходящия момент за ремонти и нови инвестиции, твърдят от бранша.

„Инвестицията в механична вентилация не трябва да се подценява, тъй като не става въпрос само за няколко климатика, а за прокарване на въздуховоди, за евентуално изграждане на нови стени между залите на заведението, което на практика е един сериозен ремонт“, обясни Елена Иванова.

Някои собственици на заведения, където пушенето е напълно забранено, твърдят, че действително първоначално е имало отлив на клиенти, но не след дълго пушачите са изградили навик да палят цигара навън. Според тях няма отлив на клиенти и спад в оборотите.

Глобите

Санкциите за нарушителите още преди пет години бяха регламентирани в Закона за здравето. Единствената разлика е, че сега глобите са по-високи. Паричните глоби за едноличните търговци са до 1500 лв., а при повторно нарушение - до 9000 лв. За юридически лица санкцията е до 5000 лв. или до 10 000 лв. за повторно нарушение. Със санкция от 50 до 300 лв. ще се наказват физическите лица, но само при предоставяне на лична карта. За целта на помощ на контролиращите ще се явяват органите на МВР.

На Международния ден без цигарен дим от Български държавни железници (БДЖ) съобщиха, че от началото на годината досега 615 пътници са санкционирани за тютюнопушене във влаковете.

Националният железопътен превозвач припомня, че от март 2008 г. е въведена пълна забрана за тютюнопушене във всички категории пътнически влакове в съответствие с добрите практики в европейските железници. Санкцията за нарушителите е 20 лв. Забраната за тютюнопушене във влаковете важи не само за пътниците, а и за превозвания персонал на БДЖ.

Европейските практики

През 2011 г. Европейската комисия иска да въведе драстично по-строги правила срещу тютюнопушенето в рамките на Европейския съюз. Предвижда се въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на всички обществени места - от транспорта до работните места. В следващата фаза, през 2012 г., ще стане незаконно да се излагат тютюневи изделия в магазините, а от 2015 г. ще бъдат забранени всички машини за цигари.

От септември тази година Гърция забрани пушенето на публични места. Тези, които нарушават закона, плащат глоба от 50 до 500 евро. Собствениците на заведения и магазини се глобяват между 500 и 10 000 евро, а при повторно нарушение им отнемат лиценза.

През 2006 г. Испания забрани пушенето на работното място и в метрото. Сега предвижда да въведе същите ограничения и на обществените места от 2011 г.

Преди дни Полша въведе забрана за тютюнопушене на обществени места.

През 2008 г. Холандия въведе тотална забрана на пушенето в барове и ресторанти. Дори в кофи- шоповете, където се продава марихуана, на посетителите е забранено да я смесват с тютюн.

Ирландия е първата страна в Европа, която въведе тотална забрана на тютюнопушене през 2004 г. По-късно същото направиха Италия, Норвегия и Швеция.

Тотална забрана върху пушенето на обществени места има още в Малта, Шотландия, Литва, Албания, Уелс и Северна Ирландия, Англия, Исландия, Естония, Франция, някои кантони на Швейцария и провинции в Германия. В Турция също е въведена пълна забрана на тютюнопушенето.

Ефективността

На практика в България се оказа, че правилата, които бяха въведени с наредбата преди пет години, се спазваха само донякъде, което я направи неработеща. В заведенията и офисите наистина се появиха обособени зони за пушачи с надпис „място за пушене“, което обаче не ги отделя изцяло от зоните за непушачите. Масите с надпис „пушачи“ и досега продължават да са редом до тези за непушачи.

Дали новата наредба, която трябва да заработи от 2011 г., ще бъде спазвана и ще работи ефективно, предстои да се разбере. Но е ясно, че нито строги санкции, нито високи глоби няма да решат проблема, ако той не бъде поставен на ниво етика и култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
silvergreen
преди 13 години
Който пуши трябва да е навън. Просто правило.Във Великобритания те глобяват дори ако си под навеса на автобусна спирка. Прости правила, но хората си ги спазват и неусетно намялава и консумацията. Кой печели и губи от цялата работа нямам време да анализирам, но сткаха от закона го има само там, къдета закона е действащ и го виждаш да се осъществява в съсъедство до теб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
БРАВО. Значи да се погрижим за пушачите, но я се огледайте. На едно кръстовище един пушач замърсява въздуха много повече от колите :-)))не съм пушач, но това е прекалено. Както е тръгнало да им сложат и катализатоли на задниците на пушачите та като пръцват да не замърсяват средата на останалите хора. КОЛКО са пушачите в София??? Колко са автомобилите в София ???СПРЯХА дрогата, алкохола проституцията хи хи хи-ПОХВАЛНО е.Сега да се заемат и с имигрантите т.е. тези които още не са избягали да им се вдигнат данъците и ще си останат политиците, ченгетата и простия, БЕДЕН, НО честен народ.Какъв е БВП преди 11 и сега и ЗАЩО е така???ЗАЩОТО тука някой КРАДЕ, ама много КРАДЕ та си скъсва *** - това е истината бедни ми бълг. читателю а сега побързай хващай евтиното самолетно билетче и БЯГАЙ. Поне може да си спомняш с умиление за таз татковина ама тя е ТЯХНА а за нас си е МАЩЕХА :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
BBlagoeva
преди 13 години
много ми хареса последното изречение!:)наистина не мога да разбера какъв е смисъла сега да се инвестира за отделяне на помещение и климатизация, като тенденцията е ясна на всички! и ако собствениците на заведения се замислят малко...мисля, че не е трудно да се сетиш, че е най-добре ОТ РАЗ да се забрани пушенето и така всички ще са поставени пред равни условия и то без излишни инвестиции, особено в криза!!!!...а пушачите просто ще свикнат, ясно е, че няма да откажат цигарите!Етика: Нека се запазят дробовете на тези, които не искат да се тровят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
къде по света заведенията са 'инвестирали', за да създават удобства за пушачи? просто забраняват да се пуши и който иска да пуши, да излезе отвън на улицата или терасата за 5 минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още