IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат метрото до "Хладилника" преди края на юли

Участъкът от 1,3 км е на стойност 43 млн. лв., очаква се нови над 20 хил. души дневно да го ползват

13:38 | 30.06.16 г. 3
Пускат метрото до "Хладилника" преди края на юли

Преди 31 юли ще пуснато в експлоатация разширението на втория метродиаметър от метростанция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна". Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски провери обекта, предаде БТА.

Участъкът от 1,3 км с една метростанция "Витоша" е на стойност 43 млн. лв.

Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, припомни кметът. Впоследствие проектът е разделен на две фази, като първата е финансирана по ОП "Транспорт" (2007-2014 г.), а втората - от новата оперативна програма.

Строителството е вече завършено, след 10 дни мотрисите започват да се движат без пътници, като преди края на юли метрото ще се движи за гражданите, каза столичният кмет.

Тя подчерта, че с новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Очаква се нови над 20 хил. души дневно да ползват тази отсечка.

Министър Московски подчерта, че въпреки тежките финансови затруднения през 2014 г. метрото ще бъде пуснато в срок.

По повод проверката на обществената поръчка в Центъра за градска мобилност за 60 навеса на спирки, заради която бе отстранен зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, а ръководството на ЦГМ подаде оставка, Фандъкова обяви, че са открити сериозни пропуски при техническото изпълнение на част от спирките.

Фандъкова е поискала да се прекрати договорът с изпълнителя, да се поиска възстановяването на цялата платена сума, както и ЦГМ да поеме поддръжката на тези навеси. Ако изпълнителите не се съгласят на това, да се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява, отбеляза столичният кмет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
"отблъскването на редовните пътници от ГТ с увеличената цена на пътуването."Това е пълна глупост, дане кажа лъжа. Редовните пътници ползват карти, които не са поскъпнали а напротив са по евтини(поне годишните.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Това няма общо с МГТ, просто е втори мандат на кмета. Практиката показва, че през първия мандат нещо се и прави, през втория само се краде, от всичко - МГТ, смет, инфраструктура..само крадене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Развиваме ГТ с евросредства, крадем от гражданите си чрез спирки, поръчки и какво ли не. Т.к. искаме да крадем още повече от държавата крадем от съвестните граждани с увеличение на билета за МГТ.Извод 1: Ако се направи независимо изследване догодина няма да можем да крадем повече от държавата, т.к. субсидията и за ГТ ще трябва да се увеличи заради отблъскването на редовните пътници от ГТ с увеличената цена на пътуването.Извод 2: Няма смисъл да кандидатстваме за зелена столица т.к. тя повече няма да е зелена. 1,60 е прекалено много повече отколкото хората биха платили за да са "зелени".Извод 3: Необходими са или разумни хора с капацитет в общината или просто да се отдаде МГТ на концесия. В този му вид няма смисъл да се плаща 1,60 освен за метрото, което ни го построи ЕС в голямата част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още