IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуснаха столичното метро до летището

Най-голямата реформа в България е в транспорта на София, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването

11:39 | 02.04.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Метрото до летището в София беше официално открито днес от министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Най-голямата реформа в България е в транспорта на София, отсече Борисов при пускането на новата отсечка.

Очаква се 500 хил. души на ден да ползват метрото. Новото 5-километрово продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата, е с 4 нови метростанции - “Дружба“, „Искърско шосе“, „Софийска Света гора“ и „Летище София“.

"Когато цифрите говорят и тези от преди, когато управляваха т. нар. синя София, ще замълчат. За 23 години 9,5 километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години“, похвали се Борисов пред гостите на официалното откриване на отсечката.

Премиерът отбеляза, че средната скорост на метрото е 40 км/ч, включвайки и спирките, на автомобилите в София – 28 км/ч, а на градския транспорт - 14 км/ч.

Борисов припомни рекета на такситата в района на аеропорта. „Ще вземе куфарчето от там (от летището – бел. ред.), ще дойде и след 15 минути вече ще е някъде по града, няма да виси на автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра. Днес безплатно, а от утре даваме екстра на банките – минаваш, слагаш си кредитната карта там (на автомата) и направо се качваш на метрото – бързо, лесно, удобно, няма гишета", разясни премиерът.

Според Борисов когато има инфраструктура като тази, бизнесът е изключително доволен и активен.

„Помните ли как заварихме моста Брюксел, който водеше към аерогарата – ремонтиран за милиони, целият в дупки. Когато дойдохме тук, се гонеха хартии и найлонови пликове по полето, как изглежда в момента само за 7 години“, спомни си още той.

Борисов разясни, че приходите в хазната са над милиард повече от миналата година заради добрата работа на приходните агенции и на службите за сигурност. Това позволявало и ремонти на най-критичните отсечки по АМ „Тракия“ и „Хемус“, за които стана ясно, че са необходими 100 млн. лева. „Ние от ГЕРБ строим, думите отлитат, направеното остава“, отсече премиерът.

Борисов възложи на кмета Йорданка Фандъкова да се помисли с какво да бъдат наградени ръководителите на проекта и строителите.

Новият участък ще бъде пуснат за ползване от гражданите и гостите на София от 13.00 часа. Днес ползването на метрото ще бъде безплатно.

Снимки от новооткритата отсечка може да разгледате в галерията

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Борисов май не го касаят някои избиратели, като таксиметровите шофьори например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Светофарната мафия кога или тя си плаща.Симеоновко 3 нови светофарни тапи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
redcretin
преди 9 години
Деееба *** глупав - ей-ся ще си сложа кредитната карта на терминала в метрото, да не съм луд. Неграмотен фантазьор, да си ходи на село да копае картофи! ГЕРБ са уникални с магистралите си - първите в света с ограничение 90км/ч ЗАРАДИ ЛОШО КАЧЕСТВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Браво, но нека да се помисли за добра връзка и с Терминал 1! В момента има само една маршрутка на 30 минути между двата терминала. Ако трябва да превози само пътниците на един самолет на Уиз ер със 180 пътници, това ще и отнеме 10 часа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още