IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Създадохме "Южен поток" в помощ на България

В годишната си пресконференция руският президент посочи, че не е нужно транзитът на газ през Украйна да бъде прекратен

16:57 | 17.12.15 г. 18
Путин: Създадохме "Южен поток" в помощ на България

"Южен поток" е бил проект, разработен в помощ на България, но страната ни не се е възползвала от него. Това съобщи в годишната си пресконференция руския президент Владимир Путин. Той посочи, че позицията ни към проекта е била "беззъба", предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние бяхме готови да го реализираме, но просто не ни дадоха. Първо Европарламентът каза, че той не съответствал на интересите на ЕС. После Еврокомисията поиска от България да спре подготвителните работи и накрая изведнъж  холандският регулатор, където е регистрирана компанията за проекта, взе решение да даде разрешение за строителство по море", посочи Путин.

Как да започнем строителство по море, да потопим милиарди и да достигнем до българския бряг, без да сме получили предварително разрешение, коментира обаче той.

Путин коментира още, че с отказа си от проекта страната ни е загубила работни места и допълнителни приходи в бюджета. 

"Турски поток" в крайна сметка зависи не само от Русия, каза още той. Москва чака писмени гаранции, че ЕК ще поддържа този проект. "Щом турските партньори донесат тази "хартийка" от Брюксел, ще продължим", заяви Путин. Той заяви, че е готов и на сътрудничество с Украйна, ако Киев може да работи като партньор по "Северен поток".

Интересен е и коментарът на Путин по повод транзита на природен газ през Украйна, пише РИА Новости. Ако украинските партньори са сигурни, не е нужно транзитът да бъде прекратен, стана ясно от думите му. Ако обаче има съмнения, ще бъдат търсени алтернативи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Когато бяхме с Русия турците трепериха и мноооого внимаваха да "не свалят наш самолет" Ама много внимаваха! Държаме и източната част на Средиземно море под око. Не се церемонихме и свалихме израелски самолет дръзнал да навлезе в нашето въздушно пространство. Нямаше етническо напрежение и нямаше и как да има защото бяхме мощна за мащабите си държава. За много по малко прегрешения пред Турция Кипър загуби половината си територия и НАТО и ЕС не го спасиха. А сега ...!? Сега си развяват байрака в пряк и преносен смисъл без изобщо да ни смятат за нищо. Ромовете почнаха да мечтаят вече за "Ислямска държава" тук и прочие и прочие... А *** и техните организацийки съскат злобно срещу всеки дръзнал да помни подкрепата на Русия към държавата ни. Дори историята смятат да променят. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Сабах" : "Не е тайна, че България беше най-непоколебимият съюзник на Русия през съветска ера и тогава тя беше дори по-агресивна в сравнение с комунистическите политики на Москва. След като СССР се разпадна България беше хвърлена в ръцете на НАТО и в крайна сметка завърши като член на ЕС."===Така се е държала България тогава. Със самочувствие идващо от реална подкрепа и гръб. Уверена в съюзника си. А сега!???? По беззъба външна политика БГ никога е нямала. Никакво мнение дори по национални приоритети и интереси. Единственото което прави дипломацията ни /а армия нямаме/ е да предугажда желанията на отвъдморските си господари и техните слуги в Турция. Ние сме слуги на техните слуги! Какво унижение! :)))))) Пишеш Путин бил джуже.... а ние!? Нас българите как би ни охаректеризирал? Титани!? Бойко или Станишев титани ли са!? Или Ердоган е титана ? Путин бил джуже... ха ха ха кой го мислил!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Цифрите са цифри :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Как ли се радват турците на такива като теб . Омразният им враг, които изтръгна от ръцете им най плодоносните земи на империята с най работливия народ сега е оплюван от същата рая на която даде свобода. И това при положение че точно те, турците унищожиха армията ни и ислямизираха южна България за да е подготвена за вливане в бъдещата им държава. :)))) И след всичките зулуми които сториха на България когато бе лишена от Руската подкрепа има хора като вас които с удоволствие плюят по единствената държава която може да ни помогне реално! :))) Парадокс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Цитат од ДВ, които напоследък са не особено оадекватни, но в случая са право в целта: "Един известен политически наблюдател, пожелал да остане анонимен, заяви пред Дойче Веле следното: Евросъюзът няма пари да подкрепи Украйна в газовия спор с Русия. Тъкмо поради това Брюксел иска да спре Южен поток, за да шантажира Москва и да я принуди да продължи газовия транзит през Украйна. В крайна сметка всичко това става за сметка единствено на българите. Защото накрая Южен поток може би все пак ще бъде изграден, само че през Турция, на която не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
...."Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат ценностите на ЕС. Турция може активно да помогне в тази мисия." ;)....===Доста сходно мислиш с турците. Съмнителен си! :)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Може би по ти се нрави султан Ердоган и султаната му? в "Сабах": " ....Градът и България се нуждаят от сериозно обновяване, докато човек се чуди какво правят тези хора с милионите евро, които ЕС налива в България."По-нататък Сабах хвали Бойко Борисов, който се борел да донесе стабилност в страната, но хората вече са започнали да задават въпроси какво се случва с парите на ЕС. "Обикновените българи подкрепят членството в ЕС, но научиха, че то е придружено с трудности, населението трябва да следи начините, по които средствата се харчат от София. В сърцата и ума някои българи все още са с руснаците и това създава конфликт в страната, която се предполага, че трябва да бъде част от НАТО, който днес се конфронтира с експанзията на Русия в Украйна и Сирия.", пише още "Дейли Сабах".... "Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат ценностите на ЕС. Турция може активно да помогне в тази мисия." ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Ман искаш да кажеш, че премиера-слънце ББ е подписал един тотално вреден за България договор за южен поток с големи загуби за България? Защото той подписа договора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Сега проверих старите изказвания 620 милиона евра при 4,2% лихва от Газпром и 18 години ще избиваме всички разходи чрез транзитните такси, както казва Путин 400 милки по 50% на всеки то на година имаме 200 милки за нас. Та нетната настояща стойност на този проект като го дисконтираме с 4,2% излиза 1,546 милиарда печалба, а не 0-лв както последно се говореше 18 години избиване. Излиза, че вътрешната норма на възвращаемост ако наистина е 18 години избиване е точно 27,71% - така че големи лъжи говори "великанчо" и само с проекта са щели 1,5 милиарда чисто да вземат, без да говорим за останалите неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Ето запис и на цялата среща, всеки сам да прецени за себе си:Извънредно в БЛИЦ: Путин отговаря на горещи въпроси!http://***.blitz.bg/news/article/381459
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още