IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи протест срещу заявката за отмяна на забраната за пушене

Според противници на тютюневия дим това е прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики и не трябва да се променя

11:30 | 31.05.13 г. 7
<p>
	<em>В градинката зад парламента гражданската инициатива &quot;България без дим&quot; проведе протест срещу намерението за промяна в закона за тютюнопушенето.</em> Снимка: БТА</p>

В градинката зад парламента гражданската инициатива "България без дим" проведе протест срещу намерението за промяна в закона за тютюнопушенето. Снимка: БТА

Първи протест срещу либерализиране на забраната за пушене в рамките на новото правителство се проведе днес (31 май) пред сградата на Народното събрание. На световния ден без тютюнев дим десетки граждани се обявиха против смекчаване на режима и поискаха новите управляващи да не променят Закона за здравето.

Според протестиращите не е редно прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики, да бъде отменян.

„Събрали сме се заради опитите на законодателите да либерализират режима”, обясни Йордан Дичев, държейки плакат с думите „Водете ни напред, а не назад.” Той заяви, че има множество пушачи, които също не искат промяна на режима, предава bTV.

„Над 65 на сто подкрепят забраната, а много от тях са пушачи. Това е прогресивен закон, който не дели хората и е абсурдно законодателите да се захващат точно с това на фона на много по-важните мерки, които са нужни на България”, е позицията на протестиращият.

По думите му бизнесът реално не губи от забраната, спад има само в производството на тютюневи изделия. „Искаме да сме заедно, а не в отделни зали”, "Европейци сме - пушим навън", "Здравето е по-ценно от икономиката" бяха други призиви, издигнати от хората.

Експерти от здравната сфера също се обявиха срещу либерализирането на режима за тютюнопушене на закрито. Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за промяна в закона. Здравните експерти определят твърдението, че с облекчаването на забраната ще се създадат работни места, като абсурдно и лишено от здрав смисъл.

Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института. От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Експерти от сектора на туризма също не искат промяна на правилата за пушене. Туризмът в никакъв случай не е в упадък заради въвеждането на забраната за тютюнопушене, както се внушава, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Няма основания да се твърди, че загубите на бизнеса са заради въвеждането на пълната забрана, обявиха и лекари, икономисти и представители на граждански организации.

Новият здравен министър д-р Таня Андреева също обяви личната си позиция против либерализирането на забраната. Тя уточни, че Народното събрание има последната думата дали да променя правилата, наложени от 1 юни миналата година и напомни, че от Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение.

Инициативата за запазване на режима, въведен на 1 юни 2012 година, срещна огромна подкрепа в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Еми и аз искам бабата-отличничка от Смолян да не ми сече горите, и *** от квартала да не ми горят гуми и да не ми задръстват въздуха с РМ10, РМ2.5 и РМ.1, и идеотите-строители да не карат дизелова фадрома с дизелови емисии-обаче нейсе.Тютюнопушенето било предотвратимо - да, бе да. А пък идеотите, които горят 'чисти дърва' не били предотвратими. Понеже били енергийно-уязвими *** дайте да ги оставим да ни тровят въздуха. Същото е и с дизеловите емисии, същото е и с ТЕЦ-овете - толкова години няма кой да им сложи по една соларна термична инсталация или газова турбина. А какво да кажем за Топлофикация-нямат възможност да сложат газови горелки защото са прекалено заети да надписват сметките като осребряват и температурата на околната среда в своя полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
Новите управляващи не бягат от щекотливите въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
дааам...и аз съм яко против пушенето на обществени места, поради една много проста причина-ако някой иска да ги спре, става много трудно(да не кажа невъзможно) в среда на пушачи...Та дано здравният министър да се е объркала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 10 години
http://***.dnes.bg/iztochna-evropa/2013/05/31/i-rusiia-zabraniava-pusheneto-na-obshtestveni-mesta.189545
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Има едно европейско нещо в тази държава и първото нещо, което ще направи новото правителство, сбирщина от псевдо-експерти, е да го премахне.Много ясен сигнал накъде отиваме или по точно се връщаме.А истината е, че само определени заведения спазваха наистина забраната. В останалите се пушеше, но знаеха, че няма да ги контролират. За какво тогава се оплакват от спад на оборотите??? Те реално не са спазвали забраната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
olimpiec
преди 10 години
Абсолютно вярно.++++Липсата на средства в масовата част от населението и върховната безработица са причината за ниските им обороти а не пушенето.Народа просто няма пари за заведения това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 10 години
Абе тия от заведенията се правят на големи тарикати . От два месеца сме в топлия сезон и се пуши без проблеми - някой да е чул да се похвалят с ръст на оборотите заради това че може да се пуши ? Мълчат като ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Tony
преди 10 години
Ако в заведенията се пуши - ще ги бойкотирам! Ще разказвам на всички, че тези заведения НЯМА да ги посещавам!!Това е личната ми кауза и едно страхливо правителство няма да ме спре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още