Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Първи протест срещу заявката за отмяна на забраната за пушене

Според противници на тютюневия дим това е прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики и не трябва да се променя

Първи протест срещу заявката за отмяна на забраната за пушене

В градинката зад парламента гражданската инициатива "България без дим" проведе протест срещу намерението за промяна в закона за тютюнопушенето. Снимка: БТА

Първи протест срещу либерализиране на забраната за пушене в рамките на новото правителство се проведе днес (31 май) пред сградата на Народното събрание. На световния ден без тютюнев дим десетки граждани се обявиха против смекчаване на режима и поискаха новите управляващи да не променят Закона за здравето.

Според протестиращите не е редно прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики, да бъде отменян.

„Събрали сме се заради опитите на законодателите да либерализират режима”, обясни Йордан Дичев, държейки плакат с думите „Водете ни напред, а не назад.” Той заяви, че има множество пушачи, които също не искат промяна на режима, предава bTV.

„Над 65 на сто подкрепят забраната, а много от тях са пушачи. Това е прогресивен закон, който не дели хората и е абсурдно законодателите да се захващат точно с това на фона на много по-важните мерки, които са нужни на България”, е позицията на протестиращият.

Още по темата

По думите му бизнесът реално не губи от забраната, спад има само в производството на тютюневи изделия. „Искаме да сме заедно, а не в отделни зали”, "Европейци сме - пушим навън", "Здравето е по-ценно от икономиката" бяха други призиви, издигнати от хората.

Експерти от здравната сфера също се обявиха срещу либерализирането на режима за тютюнопушене на закрито. Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за промяна в закона. Здравните експерти определят твърдението, че с облекчаването на забраната ще се създадат работни места, като абсурдно и лишено от здрав смисъл.

Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института. От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Експерти от сектора на туризма също не искат промяна на правилата за пушене. Туризмът в никакъв случай не е в упадък заради въвеждането на забраната за тютюнопушене, както се внушава, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Няма основания да се твърди, че загубите на бизнеса са заради въвеждането на пълната забрана, обявиха и лекари, икономисти и представители на граждански организации.

Новият здравен министър д-р Таня Андреева също обяви личната си позиция против либерализирането на забраната. Тя уточни, че Народното събрание има последната думата дали да променя правилата, наложени от 1 юни миналата година и напомни, че от Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение.

Инициативата за запазване на режима, въведен на 1 юни 2012 година, срещна огромна подкрепа в социалните мрежи.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 4 години
Няма профилна снимка
Еми и аз искам бабата-отличничка от Смолян да не ми сече горите, и *** от квартала да не ми горят гуми и да не ми задръстват въздуха с РМ10, РМ2.5 и РМ.1, и идеотите-строители да не карат дизелова фадрома с дизелови емисии-обаче нейсе.
Тютюнопушенето било предотвратимо - да, бе да.
А пък идеотите, които горят 'чисти дърва' не били предотвратими. Понеже били енергийно-уязвими *** дайте да ги оставим да ни тровят въздуха. Същото е и с дизеловите емисии, същото е и с ТЕЦ-овете - толкова години няма кой да им сложи по една соларна термична инсталация или газова турбина.
А какво да кажем за Топлофикация-нямат възможност да сложат газови горелки защото са прекалено заети да надписват сметките като осребряват и температурата на околната среда в своя полза.
0
 
1
 
7
преди 7 години
Новите управляващи не бягат от щекотливите въпроси.
0
 
1
 
6
преди 7 години
дааам...и аз съм яко против пушенето на обществени места, поради една много проста причина-ако някой иска да ги спре, става много трудно(да не кажа невъзможно) в среда на пушачи...Та дано здравният министър да се е объркала.
0
 
0
 
5
преди 7 години
Няма профилна снимка
http://www.dnes.bg/iztochna-evropa/2013/05/31/i-rusiia-zabraniava-pusheneto-na-obshtestveni-mesta.189545
0
 
7
 
4
преди 7 години
Няма профилна снимка
Има едно европейско нещо в тази държава и първото нещо, което ще направи новото правителство, сбирщина от псевдо-експерти, е да го премахне.
Много ясен сигнал накъде отиваме или по точно се връщаме.
А истината е, че само определени заведения спазваха наистина забраната. В останалите се пушеше, но знаеха, че няма да ги контролират. За какво тогава се оплакват от спад на оборотите??? Те реално не са спазвали забраната ...

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември