IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите седем месеца на годината отчитат ръст на чуждите туристи със 7%

Според министър Николина Ангелкова за периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн., което е ръст от 3,6 на сто

19:43 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николина Ангелкова идиректорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. <em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Николина Ангелкова идиректорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. Снимка: Министерство на туризма

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите седем месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5.2 милиона чужди туристи, което е близо 7 процента ръст спрямо същия период на миналата година. Това е заявила в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Приходите от международен туризъм възлизат на 1,3 млрд. евро за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а г., става ясно още от съобщението.

По думите на Ангелкова трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което според Ангелкова означава, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък. 

Министърът също така цитира данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017 г. Първа е Хърватия с увеличение от 43 процента.

И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември, допълни тя и заяви, че очакванията са тези показатели да бъдат надхвърлени.

По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазарите Великобритания и Франция. През юни 2018 г. България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др. 

България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, посочи още Ангелкова. Тя акцентира и върху издигането на туризма като национален приоритет, формиращ над 11 процента от БВП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още