IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към възстановяване на икономиката - износ, инвестиции и туризъм

Предстои противопоставяне на водещите икономики, динамика на пазарите, смяна на правителства, , прогнозира икономистът Георги Найденов

17:51 | 24.08.20 г.
Пътят към възстановяване на икономиката - износ, инвестиции и туризъм

По отношение на данните за отделните икономики той коментира германската и американската икономики, като подчерта, че подобни спадове не е имало от Втората световна война.

"Данните на САЩ са съизмерими с данните им от 1947 г., а Германия не е имала такива данни от 1970 г.", отбеляза икономистът.

Найденов смята, че се оформя силен финансов съюз между Русия и Китай. Според него Русия ще се опита да спечели геополитически Китай, намалявайки зависимостта на двете икономики от долара.

"За първото тримесечие на 2020 г. стокообменът в долари между двете икономики за първи път е под 50%, също така нараства влиянието на еврото и на национални валути", поясни експертът и напомни, че търговската война е за технологично и икономическо господство.

По думите му разделението на света, по-конкретно между Изтока и Запада, ще става все по-осезаемо.

"В процесите по възстановяване има неизвестни. Стабилността от последните десетилетия няма да я има и няма да бъде в същия ред. Предстои противопоставяне на водещите икономики и динамика на пазарите", прогнозира Георги Найденов.

Той очаква в някои държави предстои смяна на правителства, политика и посока на развитие, подобно на Италия.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още