IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят София – Перник през Владая ще бъде с 4 ленти

Проектът ще се прави от Рутекс ООД и ще бъде готов в края на годината. Ремонтът ще се финансира с европейски пари

18:21 | 29.07.14 г.
Пътят София – Перник през Владая ще бъде с 4 ленти

Пътят София – Перник през Владая се предвижда да стане четирилентов. Това е съобщила регионалният министър в оставка Десислава Терзиева по време на срещата си с областния управител на Перник Михаил Михайлов, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

По думите на Терзиева вече се работи по проектирането на рехабилитацията и разширяването на отсечката, която е една от най-натоварените в региона.

Обектът е заложен да се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., допълва Терзиева.

Пътната отсечка е част от обществената поръчка за проектиране на рехабилитацията на над 700 км пътища, които ще се финансират със средства от новата програма за регионално развитие. Бюджетът за ремонтите се изчислява на 400 млн. лева.

Участъкът е включен в обособена позиция №4 на обществената поръчка за ремонт на 47 км от пътя Кюстендил – Радомир – Перник – Драгичево – Софийски околовръстен път.

От Агенцията „Пътна инфраструктура“ съобщават за Investor.bg, че проектирането по тази обособена позиция е възложено на Рутекс ООД. Освен този път, компанията ще проектира и рехабилитацията на участък от пътя Костинброд – Берковица – Монтана с дължина близо 58 км. Стойността на договора и за двата проекта е 485 хил. лева без ДДС, информират от Агенцията.

Очаква се проектите да станат готови до края на тази година, а тръжната процедура за избор на изпълнител е планирана за началото на 2015 г.

Пътят София – Перник през Владая е една от най-натоварените отсечки. С пускането на магистрала „Люлин“ трафикът се облекчи, тъй като целият поток товарни автомобили се поема от магистралата.

Данните на пътната агенция сочат, че в момента средно на денонощие по отсечката от Перник през Драгичево до Околовръстния път на София преминават по около 12 хил. автомобила. През 2010 г., преди откриването на магистрала „Люлин“, интензивността на трафика е била почти два пъти по-висока (около 23 500 автомобила).

Магистралата беше въведена в експлоатация през май 2011 г., припомнят от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още