IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят Варна – Добрич – Кардам ще се ремонтира с европейски пари

Тече подготовката на новата наредба за изграждане на подземните комуникации

13:08 | 20.03.15 г.
Пътят Варна – Добрич – Кардам ще се ремонтира с европейски пари

Ремонтът на пътя Варна – Добрич – Кардам, една от основните пътни артерии в региона, ще бъде финансиран със средства от новата оперативна програма „Региони в растеж“. Това каза по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Пътят е на трето място в списъка с проекти, с които Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства по новата оперативна програма, посочи Павлова. Агенцията има проектна готовност, допълни тя и изрази надежда, че до края на годината ще бъдат обявени тръжните процедури, а догодина ще могат да започнат и строителните дейности.

Пътят от Добрич до курортния комплекс Албена обаче ще бъде само частично ремонтиран тази година заради недостига на средства в бюджета. Засега не е предвидено и разширяването на пътния участък с трета лента.

Също с пари от бюджета ще се изкърпва и пътят Трекляно – Земен в областите Кюстендил и Перник. В двете области ще бъдат рехабилитирани над 135 км пътища през тази година, стана ясно от отговорите на Павлова. Частично изкърпване и укрепване ще се извърши и на пътя Свиленград – Маточина, който през последните месеци е особено натоварен заради полицейските патрули по границата с Турция.

Лиляна Павлова съобщи още, че тече подготовката на новата наредба за изграждане на подземните комуникации. Старата наредба още е в сила, но през 2011 г. в законодателството е транспонирана европейската директива в областта, заради което се подготвя нов поднормативен акт. Специалистите, които ще участват в работната група за написването на наредбата, са поискали около 18 месеца за цялостен анализ и разработване на текстовете, допълни регионалният министър.

Що се отнася до най-новата община – Сърница, Павлова увери депутатите, че тя ще има достъп до финансиране от бюджета и от европейските програми. Кабинетът е поел ангажимент и за изграждането на обход на Сърница, допълни тя.

Министърът припомни, че процедурата по сформирането на новата община ще приключи 60 дни след избора на кмет и общински съвет, които ще трябва да подготвят бюджета на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още