IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция обяви обществена поръчка за изграждането на обхода на Поморие

Участъкът от почти 6 км ще струва 20 млн. лева и ще се строи с пари от бюджета

14:45 | 16.03.15 г.
Пътната агенция обяви обществена поръчка за изграждането на обхода на Поморие

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителството на обхода на Поморие, съобщават от агенцията.

Проектът ще бъде изпълнен със средства от бюджета, по програма „Ново строителство“ на пътната агенция. Индикативната му стойност е 20 млн. лева.

Обходът на Поморие е част от пътя Бургас – Слънчев бряг, чието строителство се бави вече няколко години. През 2012- 2013 г. беше ремонтирана отсечка от Сарафово до Поморие, но строителството на обхода се проточи заради забавени отчуждителни процедури и недостиг на средства. Вместо това бяха направени кръгови кръстовища, които обаче не решават проблема със засиления трафик през лятото, когато е активният туристически сезон в района.

Предишното правителство предлагаше строителството на обходите на Поморие и на Ахелой да се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по програмата „Транзитни пътища“ VІ. Подготовката на програмата обаче в момента е в застой заради лимита на държавногарантираните заеми през тази година.

И тази година няма да има пари за ремонт на отсечката от Бургас до Сарафово и за разширението на пътя от Поморие до Слънчев бряг. За втория участък не е направен нито парцеларен план, нито са предприети процедурите за екологичната оценка и за отчужденията.

Обходът на Поморие, за който стартира тръжна процедура, е с дължина от почти 6 км. Проектната му скорост е 90 км/ч с по две ленти за движение във всяка посока. Предвижда се и направата на две кръгови кръстовища – едното при разклона за с. Каменар, а другото – при съществуващия път от Поморие през Ахелой до Слънчев бряг.

Кандидатите могат да подават документи до 27 април. Офертите се предвижда да бъдат отворени на 28 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още