IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция поиска предварително изпълнение на договора за тол системата

Предстоят промени в над сто нормативни акта, съобщи министър Николай Нанков

15:55 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала вчера от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата.  Това съобщи пред медии в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.

Той обясни, че в момента е спазен посоченият в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.

„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър.

„Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков.

Той допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол такса.

„Заложеният обхват на системата от над 80% от републиканските пътища най-вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и две трети от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите. По думите му  обаче експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.

Пред журналисти днес министърът  коментира и щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо 4 милиона лева. 

„Има разрушения по републиканските пътища, включително и скатове по автомагистрала „Тракия“, чието отстраняване поехме със собствен бюджет“, каза Нанков и съобщи, че към момента е затруднено преминаването по пътя Бургас – Средец.

„След потопа още на 25 октомври,  в максимално бърза степен започнахме възстановяването на мостови съоръжения в Горно Езерово, Черни връх, както и по републиканските пътища, за да не останат блокирани населени места“, допълни министърът и припомни, че още същия ден са били отворени почти всички пътища, с изключение  на пътен възел Братово и отсечката между Долно Езерово – Братово – Полски извор, които са били отворени на следващия ден.

Той съобщи още, че трите язовира за питейно-битово водоснабдяване, които МРРБ  поддържа по линия на ВиК операторите – „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, са в перфектно експлоатационно състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още