IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуваме повече в чужбина, но с по-малко разходи

През второто тримесечие 886 хил. българи са реализирали туристически пътувания в страната и чужбина, сочат данни на НСИ

12:19 | 22.08.14 г.
Пътуваме повече в чужбина, но с по-малко разходи

През второто тримесечие броят на българите, реализирали туристически пътувания, намалява с 1,2%, което се дължи основно на спада на вътрешния туризъм - с 13,6% са по-малко туристическите пътувания в страната спрямо същото тримесечие на 2013 г. В същото време обаче пътувалите в чужбина се увеличават с 34,7%.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите в периода април – юни.

В тези месеци общо 886,1 хил. българи са реализирали туристически пътувания. По-голямата част от тях (74,7%) са пътували само в страната, а 19,8% - само в чужбина. 5,5% от реализиралите пътешествие са били и в страната, и в чужбина.

На фона на увеличения брой пътуващи в чужбина, направените разходи за почивка там намаляват. От данните на НСИ е видно, че през миналата година българите са харчили средно по малко над 400 лева за екскурзията си извън границата. През второто тримесечие на тази година разходите са били 386,81 лева. При пътуване в страната средно се харчат по 216,67 лева в същия период.

Основно при пътуване в България разходите са за храна (36% дял от общите разходи), а в чужбина – за транспорт (41,8% от разходите). Разходите за настаняване имат еднакъв дял и в България, и в чужбина – по 20 на сто от общите.

От данните на НСИ е видно, че по-голямата част от пътуванията в страната и чужбина са били с цел почивка и екскурзия – съответно 41,4% и 68%. При пътуванията в чужбина с професионални цели разходите са значително по-големи – почти 1070 лева. При командировките в страната извършените разходи обаче са съизмерими с тези, направени с цел туризъм – 253 лева, е видно още от статистиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още