IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Очакваме с 20% по-малко руски туристи у нас през лятото

Спадът ще бъде компенсиран от всички пазари, чиито валути поскъпнаха спрямо еврото, коментира експертът

08:15 | 17.06.15 г. 4
Р. Драганов: Очакваме с 20% по-малко руски туристи у нас през лятото

През летния сезон очакваме с 20% по-малко руски туристи у нас. Това каза за Investor.bg директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Очакваме спад от около 150 хиляди руски туристи, или 20% по-малко от миналата година, когато пристигнаха около 660 хиляди руснаци за цялата година. Спадът от украинския пазар ще бъде от порядъка на 12%, или 24 хиляди туристи по-малко, коментира експертът.

Спадът ще бъде компенсиран от всички пазари, които са с доларови плащания и във валути като британска лира, швейцарски франк, японска йена, които ще се възползват от евтиното евро. Това засяга и руския пазар, уточни Драганов и обясни, че част от руснаците получават заплатите в долари, особено тези, които инвестират у нас и за тях България се явява по-евтина с 20% от миналата година.

Много добри записвания по отношение на нашата страна има и от всички централно- и източноевропейски пазари – Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария. Очакваме и доста по-интензивни пътувания от Скандинавия вследствие на чартъра, който започна да оперира от май тази година, допълни той.

Това лято спрямо миналото ще имаме с 300 хиляди туристи повече, потвърди Драганов. Миналата година имахме около 7,2 милиона посещения на Черноморието, за тази година очакваме те да бъдат 7,5 милиона, или с 4% повече. Отчита се общо увеличение на пътуващите към нашето море, като тук се включват български и чуждестранни посещения.

Независимо от това обаче средната заетост на легловата база по морето остава изключително ниска – около 47%. Средната цена за нощувка също ще бъде доста ниска – за категория до три звезди - около 28 лева, за петзвездните хотели може да бъде по-висока и да достигне 88 лева.

Цените на хотелите по морето са намалени в момента с близо 18%, като някои са стартирали с намаления до 30%, има и такива, които са задържали цените – особено във високия сезон. Общо за целия летен сезон очакваме намалението на цените да не надхвърля 7 на сто, каза експертът.

Според Румен Драганов като цяло ще имаме спад на приходите от туризъм с около 22 на сто, заради това, че туристите са станали много икономични в разходите си по време на почивка.

„Определено ще имаме по-голям брой туристи заради очертаващото се топло лято. Миналата година имахме стопиране на пътуванията през уикендите, което демотивираше много от българските, румънските, гръцките и македонските туристи да почиват у нас като близка дестинация“, отчете Драганов.

По думите му летният сезон започва обичайно и е нормално към средата на юни да има рехаво разположение на туристи по Черноморието. Нормално е най-пълни да бъдат балнео и спа хотелите. „Няма изненади, няма и съществена разлика спрямо предишни години. Хубаво е, че това лято се очаква да не е така катастрофично откъм метеорологичните условия за разлика от миналото лято, когато туризмът беше замрял. Като цяло очакванията са по-положителни от миналия летен сезон“, прогнозира Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ggmiho
преди 8 години
Поредните грешни прогнози, нищо не се прави от новосъздаденото министерство на туризма, а конкуренцията е голяма, а сезона ни откъм полети кратък. Профилът във facebook на националния туристически портал bulgariatravel.org НЕ Е ОБНОВЯВАН от 27 февруари, а вие очаквате компенсиращи кампании :))))) Няма как да се компенсират спадовете този сезон и това Министерство на туризма стана като бившето Министерство на инвестиционното проектиране /дори е и в същата сграда/ никои не знае какво се прави там, назначени са куп некадърници, а най-скъпия сайт на туризма дори никой не го поддържа и това на никой не прави впечатление..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Спокойно, догодина ще ни залее индийска вълна! :-)http://indianexpress.com/article/entertainment/bollywood/ajay-devgn-to-promote-tourism-in-bulgaria/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Няма как да е силен при нощувки 28 - 88 лв.и чадъри,шезлонги на плажа 30 лв. Докато т.н. хотелиери, концесионери и т.п. не разберат, че ние обикновенните българи не ядеме "доматите с колците" и не береме левчета по дърветата ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 8 години
'очакваме те да бъдат 7,5 милиона, или с 4% повече''Общо за целия летен сезон очакваме намалението на цените да не надхвърля 7 на сто''като цяло ще имаме спад на приходите от туризъм с около 22 на сто'Голяма математика вихри експертът ;)През уикенда бях в Бяла, слаб сезон се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още