IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Туризмът ще пострада, ако върнат пушенето в ресторантите

Чужденците с направени резервации трябва да са наясно дали ще има цигарен дим, твърдят от бранша

14:29 | 30.10.13 г. 3
Р. Драганов: Туризмът ще пострада, ако върнат пушенето в ресторантите

Представители на Националния борд по туризъм се обявиха против отмяната на тоталната забрана за тютюнопушене. Според тях това поставя туризма под заплаха.

Днес в парламента те се срещнаха с представители на ГЕРБ заради готвените промени в Закона за здравето, които ще либерализират режима. ГЕРБ се обявиха категорично против, а останалите парламентарни групи ще гласуват по съвест.

"Те са на категоричното становище, че не трябва НС да отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места", заяви бившият здравен министър Десислава Атанасова след срещата с представителите на туристическия бранш.

Българският туризъм ще бъде в ситуация на сериозна заплаха, ако Народното събрание направи обратен ход, заяви Румен Драганов от Националния борд по туризъм.

Въпросът е с изключителна важност, защото на 4 ноември се провежда голямо изложение в Лондон, на което се прави анализ на продажбите за бъдещи периоди за сезон зима 2013-2014 и сезон лято 2014 г. България има подписани външнотърговски договори с чуждестранни туроператори с обем 4 800 000 почивки за 2014 г. Към момента има над 150 000 реализирани продажби.

Технологията на българския туризъм е такава, че ние сключваме договорите за всяка година далеч преди да дойде самият сезон. Брошурите с информация за 2014 г. стоят на рецепциите още от май 2013 г. и всеки чуждестранен турист може да направи заявка и да плати депозит за следващата година със значително намаление, обясни Драганов.

От думите му обаче стана ясно, че никъде във въпросните брошури не пише, че в България не се пуши.

Ако се въведе промяна, туроператорите трябва да предупредят всички свои партньори, с които работят и всички туристи с резервации.

Ние сме в невъзможност да кажем ще се пуши ли или няма да се пуши по време на студентския празник, по време на дългите уикенди около Коледа и Нова година, заяви още той. По думите на Драганов туроператорите са длъжни писмено да уведомят всеки един турист, а той има право да поиска компенсация.

Става въпрос за многомилионни инвестиции. Изключително застрашително е отношението на вносителите на закона, убеден е Драганов. Той категорично отхвърли тезата, че туризмът страда от забраната да се пуши.

За първи път очакваме броят на чуждестранните посетители да надхвърли 9 млн. души. Молим съвсем искрено да не се извършват промени в Закона за здравето в която и да било негова част, каза Драганов.

Преди дни подобно мнение изрази и председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков. Броят на чуждестранните туристи през зимния сезон се е увеличил със 6 на сто след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществените места у нас, заяви Байков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 0
biznes
преди 10 години
Туроператорите не мислят ли че са доста нагли.Значи те искат да печелят,а другите да духат супата и да фалират така ли.В градовете няма туризъм,а има едно ежедневие,в което човек иска да отиде на заведение и да си изпие кафето с приятели,да изпуши по цигара без да бъде обезпокоявани.При тях не са от значение цигарите,а ниските цени за чужденците.С техните заплати тук си живеят като бе бейчета не 4е цигарите имат нещо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Че то чужденците си падат по бързите закуски!Къде е проблема!Да се направят заведения за нешушачи, какво толкова!Има ли магазини само за риба и само за месо? Има! Какъв е проблема да има ресторанти в които се пуши и в които не се пуши!Не може някой да определя, дали да съм вегетарианец, или не!Същото е и за цигарите.По хотелите, как е? Стаи за пушачи и стаи за непушачи!А бре що пак ни занимават с глупости!Загрижени, ама загрижени!Що имал крокодила сълзи в очите, щото не успял да те изяде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Много ги боли дупетатите. Ако и да има пострадали, това ще са туроператорите, а не ресторантьорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още