Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Р. Желязков: Протестите за цените на горивата не са към правителството

Хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си, смята Иван Нейков

Р. Желязков: Протестите за цените на горивата не са към правителството

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестите за цените на горивата не са адресирани към правителството. Кабинетът няма отношение към цени, които зависят от международните пазари. Това коментира по Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков по повод протестите в неделя.

Вчера национален протест се проведе в 36 града в страната. Хората излязоха заради високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили, като протестът прерасна в недоволство срещу бедността и лошото качество на живот у нас.

По думите на транспортния министър няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов.  Други не са адресирани - като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната. "Това е създаване на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат", каза Желязков.

Според него правителството изпълнява програмата си. “Когато правителството изпълнява програмата си, тогава недоволството е по принцип, то не е адресирано към неизпълнение на ангажиментите ", обясни министърът на транспорта. Според него предпоставки за криза няма. 

"Нито има правителствена криза, нито има парламентарна такава. Имаме най-щедрия като насоченост на политики проектобюджет за 2019 година, имаме яснота за растежа, който икономиката ще реализира, имаме рекорден брутен вътрешен продукт", каза още Желязков. 

Конституцията казва, че държавният глава е олицетворение на единството на нацията. Тогава, когато нацията не демонстрира единство, то и олицетворението няма как да демонстрира такова. Президентът не е и никога не е бил обединител и не са такива конституционните задачи”, каза Желязков по повод речта на Румен Радев по повод 10 ноември.

На площада се появява една нова генерация хора – по-информирани, повече пътували, с повече претенции, така че вероятно ще бъдем свидетели на една гореща есен”. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира протестите от неделя в студиото на „Здравей, България”.

Според Нейков отчасти напрежението се дължи на изгубения диалог. „Това е протест на несбъдналата се средна класа – това са хора, които имат оценка за себе си, знаят си цената, недоволни са, че не могат да получат цената на своя труд . Една част от проблема е заради загубения диалог, много от решенията, които имат конфликтен потенциал, не получават разумни обяснения отначало”, коментира Нейков. Той даде за пример решението за увеличаване на максималния осигурителен праг, което не е било подложено на широка обществена дискусия – при много хора, без това да ги засяга, предизвика негативна реакция, смята Нейков.

По думите му обаче хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си. Нейков обаче смята, че дори партиите от опозицията, които традиционно яхат всеки протест, не биха изпълнили някои от исканията – като това за намаляване на ставката на ДДС за горивата.

Според Нейков управляващите ще започнат да разговарят с отделните групи от протестиращи и да възстановят диалога.

"Това, което се случва е нормално, хората с право протестират. Не очаквам да постигнат нещо по отношение на исканията, които имат, но до политически трусове е много вероятно да се стигне", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По отношение на цените на горивата бившият министър-председател на България Стефан Софиянски подчерта, че протестите на гражданите трудно могат да променят нещо, тъй като става въпрос за пазарни механизми.

"Това недоволство обаче показва, че сред обществото има голямо напрежение, което идва от несигурността на управляващите. Налице е едно нестабилно правителство", каза Софиянски. Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че имайки предвид непрекъснатото покачване на цените у нас, може да се смята, че в държавата ни е пред прага на икономическа криза.

Още вижте във видеото.

гледано: 1636   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
1
 
13
neverland до: data
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Фостафка! Ако ли не фостата:)
0
 
7
 
12
Detheater до: pass
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Като част от ЕС не се стремим към 2% инфлация. Прочетете Маастрихстките критерии, за да се запознаете и да не говорите глупости. В тях е заложено, че инфлацията трябва да бъде най-много 1,5% над тази в страните с най ниски показатели в ЕС. Казано накратко ЕС въвежда регулации за ограничаване и намаляване на инфлацията, а не както Вие твърдите следване на съзнателна политика за повишаващи се цена. Това е нелепо.
4
 
1
 
11
преди 7 месеца
Протестирам срещу Пенка щот неще да ми бутне !
0
 
10
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ГЛУПАВО Е ДА СЕ ИЗЛИЗА С ПОДОБНИ ТВЪРДЕНИЯ!!!

В МОМЕНТА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ СПРЕНИ РАЗДАВАНЕТО НА НАД ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК НА ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО ПО БРОЙКА НА ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА АНАЛОГ В СВЕТА!!

Не раздаване на БОНУСИ, а въвеждане на ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО - ТОВА Е КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ С ТЕЗИ ИЗЛИШЪЦИ!!

Тази над половин милион администрация трябва да бъде извадена от ДЪРЖАВАТА КАТО ПЛЕВЕЛ на който ние , а не те плащаме не само заплатите , но и ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ!!!

КОИ СА ТЕЗИ БЮРОКРАТИ И ЗАЩО Е ТАЗИ РАЖДАЩА САМО КОРУПЦИЯ БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА унищожаваща като РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ държавата !!!
Ами това са ПАРТИИНИ НАЗНАЧЕНИЯ на разни негодници закупили дипломите си в някоя селска СОРБОНА каквито в България има във всяка паланка!

СМЯНА НА СИСТЕМАТА КОЯТО НИ УБИВА БАВНО И ВСЕКИ ДЕН!!
0
 
8
 
9
преди 7 месеца
s3 = Стефан Софиянски x 3

Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист