IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Коларова: Ограниченията за вота в чужбина не почиват на общо правило

Нелогичните моменти в Изборния кодекс трябва да бъдат обмислени, заяви съветникът на държавния глава

11:02 | 08.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ограниченията за вота на българите в чужбина не почиват на общо правило  и нелогичните моменти трябва да бъдат обмислени от депутатите. Това каза пред БНР Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев.

Вчера държавният глава наложи частично вето на Изборния кодекс с основен мотив неравното третиране на българските граждани в чужбина.

На въпрос защо президентът не е оспорил записаното в Изборния кодекс задължително гласуване Румяна Коларова каза, че по този въпрос Плевнелиев двукратно е искал референдум, на който да се произнесат българските граждани.

Когато президентът обмисляше своето вето, основната тема бяха правата на гражданите. Той реши, че трябва да има фокус на ветото върху промените, засягащи българските граждани в чужбина, поясни Коларова.

Реакцията на българските граждани в чужбина трябва да я мерим с техния вот. В последните два парламентарни избора тяхната активност съществено нараства, отчете тя. 

Тя коментира още текста на мотивите към ветото с думите, че не е редно, когато се въвежда електронно гласуване или се прави заявка на въвеждането му, със същия акт да се ограничават възможностите на българите за гласуване в чужбина. Ограниченията трябва да са на основата на общо правило, подчерта съветникът.

Има абсолютно неоправдани различия спрямо българите в чужбина, които не почиват на такова общо правило. В един град като Лондон, където има българско посолство, хората няма да могат да откриват много секции. Това ще става само в дипломатическото ни представителство, където територията е ограничена. Така живеещите в Лондон българи са неравнопоставени спрямо живеещите в Манчестър, където няма да бъде ограничен броят на секциите.

Тези нелогични моменти трябва да бъдат обмислени от депутатите, за да има равно третиране на избирателите при равни условия, заяви Румяна Коларова.

Не трябва да се правят спекулации с гласовете на българите от чужбина, баланс има по отношение на партиите, за които те гласуват, заяви Коларова и даде за пример, че Реформаторският блок и ГЕРБ също са печелили по този начин мандати. Президентът Плевнелиев е избран без гласовете на ДПС, подчерта тя.

Тя отказа да отговори дали Плевнелиев ще се кандидатира за втори мандат с думите: „Той ще даде отговор, както е обещал, в срока, в който е обещал“. Това според нея ще след май месец.

По повод ветото Четин Казак, доскоро съпредседател на ДПС, заяви, че не е съгласен с ограничения обхват на текстовете, които президентът връща.

ДПС не са съгласни с преобразуването на активното избирателно право в задължение без промяна в Конституцията, каза той пред БНР. ДПС не са съгласни и с текстовете, които укрепват по думите му принципа на уседналостта при местните избори, както и с уреждането на въпроса за езика, на който може да се прави агитация. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Въпросът е леко философски - защо да гласуват българи, които са заминали в друга държава заради по-добрите условия там и не смятат да се връщат !? С каква перспектива и какъв мотив те биха избрали една или друга политика тук !? Според мен по-добре такива да не се месят, защото биха взели решението си с доста неактуални мотиви или дори без такива. Когато чета аргументите на ДПС за задължителния вот, се питам как правото на социално осигуряване беше преобразувано в задължение !? На здравно осигуряване - също !? И то задължение да внасят само спрямо една група хора - работещите на светло. В същото време тези права, особено социалното осигуряване, се ползват изключително от хора неработещи на светло и в голямата си част електорат на ДПС. Това кой го позволи ? Имам предвид тази дискриминация едни да работят и внасят, а други да ползват !? ДПС никога няма да насочи усилия за премахване на тази дискриминация, струва ми се )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още