IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Порожанов: Африканската чума по свинете причинява големи икономически загуби

Засилен е контролът по границите, заяви агроминистърът в парламента

16:26 | 05.10.18 г.
<p>
	Оградата по сухоземната граница между България и Румъния, поставена от земеделското министерство като мярка срещу африканската чума по свинете. <em>Снимка: МЗХГ&nbsp;</em></p>

Оградата по сухоземната граница между България и Румъния, поставена от земеделското министерство като мярка срещу африканската чума по свинете. Снимка: МЗХГ 

Болестта африканска чума по свинете не е зооноза, но причинява големи икономически загуби. Те са свързани с индустриалните ферми, които са 62 на брой. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Министърът посочи, че с цел биосигурност стремежът е да бъде изградена 20-километрова зона около тези предприятия, която да бъде "чиста" от гледна точка на домашно отглежданите животни.

Засилен е контролът за недопускане на заразено месо от животновъдните обекти към месодобивните предприятия с всички необходими мерки. 

В Румъния случаите на установено заболяване при домашно отглежданите животни са над 1000. Над 260 хил. са вече животните, унищожени в индустриалните ферми на северната ни съседка.

В Румъния болестта се разпространява и от Гюргево в западна посока, стана ясно от думите му.

Над 6 хил. диви свине са унищожени заради заболяването и в Белгия.

Болестта африканска чума по свинете влезе активно у нас още през май-юни т. г.  В момента се провеждат ежедневни обходи на охраната и движение на животни не е регистрирано, увери Порожанов.

На всички гранични пунктове са възстановени ямите за преминаване и преминаващите коли се пръскат. Засилен е контролът в заведенията за хранене в страната.

Всички туроператорски фирми са предупредени да не се допускат храни за лична консумация на туристите. Към населението са разпространени съвети при клане на свинете за лична консумация, намалени са цените за издаване на разрешителни за лов на дивя свиня по линия на ловния туризъм, за да се стимулира отстрелът, изградена е ограда на сухоземната граница от 133 км, предприети са законодателни промени и за облекчаване на индивидуалния лов.

Това са част от мерките, предвидени в Плана за контрол и превенция на заболяването, заради усложнената епизоотична обстановка в Европа и най-вече в съседна Румъния, изброени от Порожанов.

У нас на първо време е унищожено огнището в село Тутраканци и в 3-километровата зона пробите там вече са отрицателни.

По отношение на лова след среща с ловно-рибарските съюзи е взето решение за отпадане на ограниченията при груповия лов на диви свине. Решението е на база взетите над 1100 проби от диви прасета и отрицателните резултати досега за наличие на заболяването.

В зоните в близост до сухоземната граница с Румъния ще се допускат т. нар. тихи гонки без кучета още от този уикенд.

В районите по река Дунав, срещу които няма установени огнища на болестта в Румъния, ще се допускат и стандартни гонки на диви свине с кучета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още