Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Р. Радев: Бързо бяхме лишени от илюзията, че преходът е еднократен акт

Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава, посочи държавният глава

Р. Радев: Бързо бяхме лишени от илюзията, че преходът е еднократен акт

Снимка: Президентска пресслужба

Разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията.

Това каза президентът Румен Радев, цитиран от своята пресслужба, в словото си на форума „30 години от промяната“, посветен на 25-ата годишнина на Фондация „Фридрих Еберт“ в България. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Още по темата

Държавният глава изтъкна, че през последните 30 години е свършено и не малко – България е приела демократична Конституция, направен е преход от планова към пазарна икономика, страната е постигнала две стратегически цели – членство в НАТО и ЕС. „Успяхме да придвижим обществено-политическия живот в посока към демократично управление. Но целият този процес беше свързан с едни дълбоки, понякога съпроводени с катаклизми обществено-политическии промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, с много надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования“, посочи Румен Радев.

Истинските въпроси на прехода са дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови, имаме ли реално разделение на властите, гарантират ли се свободата и равните възможности, гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси, доколко гражданите са овластени и оказват влияние върху управлението и неговия контрол, каза президентът.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите. Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Румен Радев.

Президентът подчерта и че за да се превърне България в нормална европейска държава с висок стандарт и качество на живот, сигурност на българските граждани, качество на обществените услуги, трябва да се осигури необратимост на демократичния процес. Нужни са силни, но прозрачни, отчетни и отговорни български институции и най-вече силно, свободно и инициативно гражданско общество, което да бъде овластено и да може да участва и в управлението, и в контрола.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
1
 
2
преди 1 година
Бързо бяхте лишени от илюзията че като направите преврат и свалите Тодор Живков ще продъжите да държите България васална на Съветския съюз. Не ви помогна и назначената от ДС "опозиция".

Ти господинчо, на 10 Ноември на чия страна беше? На страната на Тодор Живков и народа, или на страната на Добри Джуров, Андрей Луканов, Петър Младенов и съветското посолство?
7
 
11
 
1
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Президентът се меси в неща които не разбира и не са му работа. Неговата работа е да представлява държавата ни, така както го правеше предшественика му г-н Плевнелиев, а не да се меси в управлението на държавата. Управлението на държавата е дело на партията, и само ГЕРБ може да каже как и с какъв темп следва да продължаваме по пътя на прехода и реформите. За 30г. вече сме преполовили прехода и след още толкова може и да го завършим успешно.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май