Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Р. Радев: Разделянето на осигуровките поравно ще върне работници от чужбина

Бизнесът ще компенсира с увеличение на заплатите, увери председателят на Българската стопанска камара

Р. Радев: Разделянето на осигуровките поравно ще върне работници от чужбина

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предложението за разделяне на осигуровките поравно между работодател и работник не е прехвърляне на тежестта, а гаранция за връщане на работна ръка от чужбина. Това е мнението на председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изказано в ефира на БНТ.

"В момента работникът е най-фаворизиран. Заплатите нарастват периодично, а нито една фирма не е постигнала подобен ръст, както този на трудовите възнаграждения", каза той.

Поводът за коментара му е предложението на основните работодателски организации финансовата тежест да е еднаква за двете страни, което беше представено вчера.

Още по темата

В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като работодателите плащат по-голямата част.

Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори.

Предстои предложението за осигурителна и данъчна реформа да бъде обсъдено със социалните партньори. На такова обсъждане подлежи и искането на работодателите да се отмени задължението на работодателя да изплаща първите три дни болничен.

Радосвет Радев смята, че държавата спъва бизнеса в България по всички параметри и така гони чуждите инвеститори.

“Средата за бизнес е много компонентна и това са едни от най-досадните проблеми между държавата и бизнеса”, заяви той.

По думите му сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията.

Радев е убеден, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС. В същото време дигитализацията е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори.

“За конкурентоспособността на България като инвестиционна дестинация това е важно, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение”, посочи председателят на Българската стопанска камара.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
3
 
7
преди 3 години
Няма профилна снимка
А според мен на българският "бизнес" трябва пак да му раздадат едни червени куфарчета с пари - той инак не може и да оцелее хахахаха!
5
 
6
 
6
преди 3 години
Без значение как се формулира, кой колко да плаща, всички осигуровки и данъци се плащат от работника/служителя. Той ги заработва! Работодателя е просто посредник и внася парите в сметките на държавата. Според мен заплатите трябва да се обявяват бруто и всички осигуровки и данъци да са си вътре и работника да си ги внася. Какво ще се постигне така:1. Работодателя ще ги плаща редовно, а не както досега - сумати работодатели не внасят вноските.2. Работника ще знае колко е дал на държавата и може да и държи сметка и ще стане по-отговорен към държавните дела, защото знае, че си плаща!3. Държавата ще може да установи кога работодателя не е платил заплати и ще може да предприема бързи действия против това!Но за да стане това държавата трябва да разработи *** механизъм с който работника да си внася парите, нещо като превеждане на заплатата в банкова сметка и автоматично дърпане на осигуровки и данъци от държавата!Но това няма да е основната причина за връщане на хора от запад!;)
2
 
9
 
5
new_investor до: s3
преди 3 години
Няма профилна снимка
И как точно това ще повлияе на хората да се върнат тук?!? Егати безсмислената опорка. В частния бизнес, поне в повечето, се разбираш за чистата заплата, която ще получаваш и после счетито смята колко ще е това бруто и се записва в договора. Така че реално Каролев в коментара си е прав - 100% от осигуровките се плащат от работодателя, така че това са абсолютни глупости. Хората ще се върнат, когато заплатите се покачат достатъчно и има перспективи за развитие във фирмите и нормални условия на работа и нормална среда.
1
 
15
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
имам чувството че тия безсмислени гимнастики ги правят зада може Баце след две седмици да ги спре и пак да се потупа по гърдите че ни защитава като бащица ... само дето вече всички му научихме номерата.Жека, заплатата нема да мръдне, НЕТ-а си остава същия (поне според другия велик работодател) и за това се чудя за чий ги правят тия неща ?
0
 
19
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Хахахаха Пълен *** :) Значи като вдигне данъчно-осигурителната тежест, хората ще се юрнат да плащат повече :)))))))))))Примерно: на 3000 лв.(прагът) общо осигуровките са 32.7% или 981 лв.От тях работодателят плаща 60%, т.е. 588.60 лв., а работникът 40% т.е. 392.40 лв. По предложението на неизтрезнелия (Поздрав до Дядо Коледа) това трябва да стане поравно или всеки да плаща по 490 лв. Т.е. Радев иска да прехвърли едни 98.10 лв на гърба на служителя. Наистина, ще спести от тях 10% ДОД.Демек - държавата ще загуби 10 лв., а служителят 90 лв. За сметка на това страхотният български бизнес ще спечели едни 100 лв. Само не разбрах как точно заплатата ще скочи :)

Още от Икономика и политика
Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас