IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Стефанов: Бизнесът заделя между 3 и 5% от бюджета си за иновации през 2012 г.

Разликата в размера на вложенията в иновативни производства в Европа и у нас не е драстична, смята икономистът

09:04 | 19.12.12 г.
Р. Стефанов: Бизнесът заделя между 3 и 5% от бюджета си за иновации през 2012 г.

През изминаващата 2012 година компаниите в България са насочили от 3 до 5% от бюджетите си за инвестиции в създаване на иновативни продукти, за да развият своята конкурентоспособност. Размерът на вложените средства в иновации не е много по-малък в сравнение с този във водещите европейски и световни икономики.

Това каза за Investor.bg Руслан Стефанов, директор на Център за изследване на демокрацията по повод на инвестиционите политики на бизнеса, насочени към иновациите, след като взе участие във форум "Иновации и конкурентоспособност".

Стефанов посочи, че в период на криза фирмите в страни като Китай и Сингапур могат да си позволят да заделят дори над 10% от бюджета си за иновации. Някои по-малки европейски икономики, като тази на Швейцария например, също има традиции да влага значителни суми в нови производства, продукти и методи на работа. Но българската икономика е със значително по-малки мащаби и в този смисъл вложенията в иновации у нас никак не са малки.

„Има значителна разлика в мащабите на производствата у нас и в другите европейски страни. Една средно голяма компания в България е от 10 до 15 пъти по-малка от една средно голяма европейска. Въпреки това разликата в размера на вложенията в иновации в Европа и у нас не е драстична“, поясни Стефанов.

„През 2010 г. беше абсолютното дъно и тогава инвестиции почти не бяха правени, особено в иновации. След този период се наблюдава едно раздвижване, което е нужно на българската икономика, която без иновации няма как да бъде конкурентоспособна", коментира той.

Прогнозата на икономиста е, че през 2013 година българският бизнес ще прави все повече инвестиции в иновации. А също така много нови чуждестранни фирми ще изберат да инвестират в България през новата година.

През 2012 г. фирмите у нас са инвестирали най-вече в технологично обновяване на производството заради внедряване на иновативни методи на работа. Компаниите са вложили средства и в оптимизиране на процесите на работа, както и в изграждането на различни нови маркетинг и рекламни стратегии, посочи Стефанов.

Той обясни, че изострената конкуренция в световен мащаб стимулира компаниите все повече да работят в посока производствата, продуктите и услугите, които предлагат, да стават все по-иновативни. Това рефлектира пряко и на бизнеса в България, който се стреми да бъде конкурентен и да се развива достатъчно ефективно, смята икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още