IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работа без договор е най-разпространената сива практика при заетостта

Принципът на подпомагане с бонуси за Коледа на хората с най-ниски доходи трябва да се запази, смята социалният министър

16:37 | 24.09.15 г.
Работа без договор е най-разпространената сива практика при заетостта

Работата без трудов договор е най-разпространената сива практика в сферата на заетостта. Другите основни нарушения са свързани с безопасните условия на труд и недекларираната заетост. Това каза в Бургас министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на финансите Владислав Горанов участваше в дискусия "Икономика на светло за по-добро бъдеще".

Близо 34 400 са проверките, извършени от началото на годината от Главната инспекция по труда. Средно по пет нарушения са констатирани на всяка проверка, предава БТА. До днес са проверени 29 хиляди предприятия, в които работят над 1/3 от заетите работници и служители. 

„С въвеждането на изискването за регистрация на трудовите договори до три дни след наемане на работа се забелязва значително подобрение в борбата с недекларираната заетост“, подчерта министър Калфин. Той допълни още, че информационната система за регистрация работи добре, като този процес е облекчен и става електронно.

Калфин каза, че рязко е нараснал броят на еднодневните трудови договори в селското стопанство, които са сключени в страната. Към вчерашна дата броят на договорите е 66 хил., около 3 хиляди от тях са в Бургас. Еднодневните договори за наетите в сезонна работа в сферата на селското стопанство бяха одобрени в началото на юли. Това беше едно от предложенията на социалния министър за подобряване на ситуацията на пазара на труда и изсветляване на трудовите взаимоотношения.

Увеличен е броят на лицата между 16 и 18 години, които са работили през летните месеци, каза още социалният министър. Увеличението на заетите през лятото е почти с 50 на сто. При лятната сезонна работа често нарушение е било незаконно полагане на извънреден труд.

Министерството на труда и социалната политика е готово да сключи споразумение в рамките на тристранния формат, в което да се търси дългосрочно сътрудничество за ограничаване на сивия сектор, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, допълват от пресцентъра на МТСП.

Калфин каза, че коледните бонуси за пенсионерите зависят от възможностите на бюджета. Той напомни, че досега са били подпомагани с бонуси за Коледа и за Великден хората с най-ниски доходи. „Работим по въпроса, надявам да има решение следващия месец”, каза Калфин относно бонусите за празниците. По думите му принципът на подпомагането на хората с най-ниски доходи трябва да се запази. Другият вариант е да разтегнем тази сума и да дадем по-малко пари на повече хора. Мисля, че трябва да подпомогнем хората, които са с най-ниски доходи”, заяви Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

Той обяви, че Министерството на труда и социалната политика работи за въвеждане на ваучери за домашни услуги. Идеята на държавата е да се въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора.

Предвижда се ваучерите за домашни услуги да са два вида. Единият тип са субсидирани и свързани с бъдещите промени в закона за социалните услуги, където ще може да има повече свобода за този, който получава социална услуга да получава т.нар. интегрирана услуга. Например един човек да ползва услугите на социален патронаж плюс медицинско обслужване и рехабилитация, допълва "Фокус".

Другите ваучери са за домашно подпомагане. Те дават възможност на хора, които отглеждат деца или се грижат за възрастен човек и имат нужда от помощ в домакинската работа, да наемат хора, които са безработни и които могат да свършат тази работа. „Подобна система има в Белгия и Франция. Подобен модел правим тук. Това е тотално нова система и не става бързо. В момента работим доста интензивно”, обясни Калфин.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че в сектора на туризма има най-голямо присъствие на сива икономика. По последни данни тя е над 50 на сто. Отчетите показвали, че от началото на тази година държавата е генерирала приход в размер на 3 милиарда лева от туризъм. Представете си какви цифри ще достигнем, ако се справим с неформалната икономика, каза Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още