IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата без трудов договор продължава да е проблем в малките фирми

За юни и юли установените случаи на работа без сключени и регистрирани писмени трудови договори са 86

11:17 | 02.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За двата месеца активен летен сезон установените случаи на работа без сключени и регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП) писмени трудови договори са 86, сочат данни на Главната инспекция по труда, предава БТА. За сравнение, през целия летен сезон - юни, юли и август, на 2015 г. случаите на работа без трудов договор, установени по време на кампанията по морските курорти, са били 152.

От ГИТ уточняват, че по принцип работата без трудов договор е проблем в малките и средните фирми и контролът по морските курорти не прави изключение от тази практика.

От началото на летния сезон контролните органи на ГИТ са извършили 952 проверки в 906 предприятия с 11 042 заети в тях. 

Нарушенията по разпределението на работното време са най-честитее по време на сезонната заетост, констатират от ГИТ. За юни и юли при проверките в предприятия със сезонен характер по морските курорти са установени 233 такива нарушения. Най-често става въпрос за нерегламентирано полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. 

Най-често не се заплаща с увеличение положеният нощен труд и работата в почивните дни, констатира още Инспекцията. По заплащането на труда установените нарушения през юни и юли са 134 броя. По време на проверките за трите най-активни месеци през сезон 2015 г. са установени 606 нарушения, свързани с разпределението на работното време, а по заплащането на труда – 144.

Няма нов тип нарушения през това лято, продължава обаче тенденцията работниците да търсят инспекцията по труда твърде късно - след като хората вече са напуснали работните си места или договорите им са прекратени. В тези случаи те трябва да се обърнат към съда, а контролните органи на трудовата инспекция могат единствено да санкционират работодателя.

Друга тенденция е да се иска съдействие от инспекторите по труда за изплащане на договорено устно възнаграждение. От ГИТ припомнят, че трудовата инспекция може да контролира изплащането на забавени възнаграждения единствено до размера, договорен писмено в трудовия договор, и на хора, които все още са в трудови правоотношения с работодателите.

През 2016 г. се увеличават поисканите разрешения за работа на непълнолетни. Поисканите разрешения от началото на годината до края на юли по предварителни данни са 4 221 броя. За ненавършили 16 г. са дадени 74 разрешения и 13 откази. За ненавършили 18 г. са дадени 4 087 разрешения и 36 откази.

Основно разрешения се искат за работа на непълнолетни в обекти със сезонен характер от сферата на туризма - хотели, ресторанти, търговски обекти. Най-често разрешения се искат за длъжностите сервитьор, помощник-готвач, кухненски работник, барман, аниматор, продавач-консултант и т.н.

Данните за установените случаи на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда са 36. Това нарушение е квалифицирано като престъпление и ГИТ сигнализира прокуратурата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още