IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на площадката на ВМЗ - Сопот в Иганово започва от понеделник

Преките щети от двата взрива в цеховете възлизат на 3 млн. лева

11:26 | 13.06.15 г.
Работата на площадката на ВМЗ - Сопот в Иганово започва от понеделник

Работниците на ВМЗ-Сопот от площадката в село Иганово започват работа от понеделник, съобщи БНТ. Решението е било взето по време на среща на борда на директорите в Министерството на икономиката, съобщиха синдикатите към предприятието.

Припомняме, че дейностите на площадката в Иганово беше спряна след два взрива в цехове, станали в края на март и в средата на април. Прокуратурата разследва и двата инцидента.

През май работници във ВМЗ – Сопот започнаха протести с искане площадката да бъде отново отворена, защото е важна част от производството на завода. От икономическото министерство тогава посочиха, че започват работа по разчистване на отломките и след това работата ще продължи.

Договорено беше и заводът да не плаща неустойки на своите клиенти за забавяне на доставките, обясни зам.-министърът Любен Петров пред журналисти.

Междувременно във военния завод се случи още един инцидент, макар и от различно естество – при учение избухна дефектна граната, която уби един човек и рани други четирима.

Производственият процес в Иганово ще бъде възстановен поетапно до края на следващата седмица, съобщават днес синдикатите. Първоначално работа ще започнат около 250 оръжейници, които вече са преминали успешно задължителните стрес тестове.

От понеделник ще работят 3 цеха на площадката. Два от тях вече са готови. В момента се довършва преструктурирането на производствената база, която пострада при втория взрив.

„Знам, че хората ще се справят, ще бъде наваксано”, коментира Димитър Атанасов,  председател на КТ “Подкрепа” във  ВМЗ-Сопот.

Загубите, само след взривовете, са в размер на близо 3 милиона лева. На този етап синдикатите нямат опасения, че заводът може да бъде приватизиран или ликвидиран.

Очакват се обаче нови структурни промени в ръководството на предприятието. На 4 юни стана ясно, че директорът на завода Иван Стоенчев е освободен от поста си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още