Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работещите без трудов договор в хотели и ресторанти са намалели с една трета

Свалянето на ДДС за заведенията в ЕС варира между 50 и 70%, а извън ЕС достига до 90%, коментират мерките в подкрепа на бизнеса експерти

Работещите без трудов договор в хотели и ресторанти са намалели с една трета

Снимка: Pixabay

С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в секторите хотелиерство и ресторантьорство в резултат на предприетите от правителство мерки за подкрепа на бранша. Това показват резултатите от анализ на изпълнението на постановление от 30 март за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите, известно още като мярката 60/40. Анализът е разработен от експерти от социалното министерство, Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт по предложение на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата

Според проверка на „Главна инспекция по труда“ в двата сектора делът на работещите без трудов договор е намалял от 0,6% през първите девет месеца на 2019 г. на 0,4% за същия период тази година. Това на практика доказва, че предприетите помощни мерки, освен че подпомагат бранша, съдействат и за изсветляване на „сивия“ сектор в него, коментират от Асоциацията на заведенията в България с председател Ричард Алибегов и от Сдружението на заведенията в България с председател Емил Коларов. И двете организации са членове на Българската стопанска камара.

Експертите на работодателските организации отчитат, че в помощ на служителите беше приложена мярката 60/40, а за хотелиерския и ресторантьорския бранш - 80/20 и благодарение на нея хиляди запазиха работните си места.

Намаляването на ДДС от 20 на 9% за заведенията също беше в подкрепа на бизнеса, посочват те.

Проверка на Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България показва, че намален данък добавена стойност за заведения е стандартна практика в голяма част от европейските държави.

В Австрия ставката беше намалена от 10 на 5%. В Белгия – от 12 на 6%, в Кипър – от 9 на 5%, в Чехия  - от 15 на 10%. В Германия данъкът беше свален на два пъти и в момента е 5%, в Гърция намалението е от 24 на 13%, в Литва – от 21 на 9%, в Англия – от 20 на 5%, а в Турция е на символичния 1%.

От данните се вижда, че повечето държави в ЕС предприемат действия по свалянето на ДДС ставките си в сектор туризъм и в частност ресторантьорство, като намаленията се движат в диапазона между 50 и 70%  в зависимост от първоначално заложените ставки в конкретните страни.

Повечето държави извън ЕС предприемат много по-рязко намаление на ДДС, като целта е възстановяване на икономиката си, като тяхното намаление достига и до 90% от първоначално заложения данък.

При нито едно намаление на ДДС ставката в държавите членки на ЕС не се забелязва деление в сектора на услуга в заведението и при доставка. Целта на намаленията е подпомагане на сектора за справяне с последиците от настъпилата пандемия от Covid-19 и запазване на работните места в бранша.

Основните сектори, в който се правят намаления на ДДС ставките от държавите членки на ЕС са хотелиерство, в частност ресторантьорство, транспорт, здравеопазване, печатни издания, културни събития и други сектори, свързани с туризма и развлеченията, които са били засегнати в по-голяма степен при прилагане на мерките за предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Прави впечатление също, че в момента България е една от най-либералните държави по отношение на работата на заведенията. В нашата страна ресторантите отвориха летните си градини на 6 май, а на 1 юни отвориха изцяло. От средата на юни работят нощните клубове. Заведенията работят при строго спазване на противоепидемични мерки, които бяха наложени още при отварянето им.

В Европа вече се наблюдава масово затягане на мерките след втора вълна на Covid-19, каквато до момента в България няма.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България призовават, каквито и решения да се вземат занапред, те да бъдат предварително съгласувани с бранша, за да има предвидимост и да се избегнат допълнителни загуби и напрежение в сектора.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Карантината за контактни лица на заразени с COVID става 10 дни