IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите жени поръчват все по-често храна за дома и офиса

Дамите искат здравословна храна, мъжете наблягат на бургери и пица

10:37 | 06.03.15 г.
<p>
	При доставките на храна за вкъщи жените предпочитат салатите. <em>Снимка: БТА</em></p>

При доставките на храна за вкъщи жените предпочитат салатите. Снимка: БТА

Жените у нас поръчват все по-често храна за дома и офиса. Те са около половината от ползвателите на тази услуга, а за година броят на заявките, направени от дами, бележи ръст от 45%, сочат данни на компанията BG Menu. Най-популярният избор на жените са салатите, а най-предпочитаният тип кухня – италианската. Почти всички поръчки на торти – над 80%, също се правят от нежния пол.

“Жените работят много и водят активен социален живот. Свободното време вече е основна ценност и в много случаи те предпочитат да го посветят на семейството, децата, приятелите, а не на домакински задължения. Съответно поръчката на храна дава удобно и бързо решение, което вече може да бъде здравословно, без да е скъпо”, обяснява Зорница Чугреева, изпълнителен директор на компанията.

Топ изборът на мъжете е фаст фууд – около една трета от всичките им поръчки. Най-предпочитаните храни за тях са бургерите и пицата. Италианската кухня се утвърждава като унисекс избор номер едно при дамите и номер две при силния пол.

Анализ на данните на компанията сочи, че в много случаи дамите поръчват за цялото семейство, като това е причината средната стойност на поръчките да е по-висока от тази при мъжете – 32 спрямо 30 лева. В месеците с повече празнични дни разликата достига до 4 лева.

Жените поръчват най-често в петък, а мъжете – в събота. Голямата част от поръчките си жените правят до 7 часа вечерта, докато мъжете по-често се изкушават да се хранят в по-късни часове. Дамите все още предпочитат заявките по телефона, докато вече 67% от мъжете поръчват онлайн.

Тенденцията за ръст на поръчките на храна от жени е валидна и за други държави, като според данните на ЕСТАТ през 2014 година дамите, ползващи тази услуга онлайн, са се увеличили с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още