IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в "София БТ" остават до 31 май в платен престой

Десетки се събраха пред затворената фабрика

09:29 | 01.04.16 г.
<p>
	Протест на служители на &quot;София БТ&quot;, 31 март 2016. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протест на служители на "София БТ", 31 март 2016. Снимка: БТА

Работещите в софийската фабрика на "Булгартабак" - "София БТ", остават още два месеца с неизяснен статут. От днес се очакваше фабриката да спре производство и служителите да бъдат освободени.

Тази сутрин служителите не са били допуснати до работните си места и десетки са се събрали пред дружеството, предаде БНР. 

Хората очакват инспектори от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да направят проверка в цигарената фабрика. Там вече са влезли представители от Главна инспекция по труда.

На вратата е залепена заповед, че работниците са в платен престой до 31 март по вина на работодателя, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

„Това е поредна подигравка. Вчера тези хора бяха пред холдинга, там бяха всички мениджъри и можеха ги да уведомят. Надявам се днес някой да има чест и достойнство, да излезе пред хората и да каже причините. Това означава смут, напрежение. Те нямат право да не допускат работниците до работните места“, каза синдикалистът.

„Две от линиите са изнесени. Една е за слим цигари, а другата за 100-милиметрови“, твърдят събралите се пред фабриката служители.

Вчера служители във фабриката организираха пореден протест пред централата на холдинга в центъра на София. На 6 април се очаква нов протест пред парламента в опит да се защитят работните места в компанията.

Дружеството предупреди в средата на март, че от 1 април ще бъдат съкратени 400 служители и производство ще бъде ограничено заради загуба на пазари в Близкия изток.

Холдингът информира, че служителите от “София-БТ” са получили предложения за изплащане на обезщетения. Средният им размер е 15 000 лв., а за някои от тях ще надхвърли 35 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още