Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работи се по нов регламент за движение на е-тротинетките

Според сега действащия Закон за движение по пътищата е-тротинетките са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания

Работи се по нов регламент за движение на е-тротинетките

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подготвя се промяна в законодателството заради електрическите тротинетки. Трябва да регламентират по-детайлно използването и движението им. Това каза вътрешният министър Младен Маринов по повод изказване на началника на "Пътна полиция" Любомир Костадинов, че този тип превозни средства нямат право да се движат по пътищата. Той говори пред медиите в парламента преди изслушването си във вътрешната комисия, съобщи БТА.

Работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент за това как трябва да се движат ползвателите на електрически тротинетки. 

Още по темата

Министърът обясни, че по смисъла на сега действащия Закон за движение по пътищата електрическите тротинетки са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания. По думите му правилата, които важат за моторните превозни средства, трябва да важат и за тротинетките според сегашния закон. 

Маринов обаче отбеляза, че те са нов елемент в пътното движение, който представлява и европейска тенденция за подобряване мобилността в градска среда и са с грижа за екологията. Гражданинът, който използва този тип транспорт обаче, трябва да спазва закона, допълни той. 

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по пътищата в София, съобщи пред БНР началникът на „Пътна полиция“ в столицата комисар Любомир Костадинов.

Той обясни, че пътните полицаи ще санкционират водачите.

„Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство“, каза комисар Любомир Костадинов.

Той апелира към водачите да са много внимателни.

Комисар Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
khao до: Miraka
преди 1 година
Няма профилна снимка
тоест ако видя куките, почва да бутам с крак .... и могат да не хванат ьа.. :)
0
 
4
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи, нямат право да паркират на платното. Как тогава СО им обособи 158 паркоместа? Без съгласуване в КАТ ? Аз една рекламна табела да бодна на някой стълб, трябва да имам печат от Градска мобилност, Градски транспорт , КАТ и общината. Значи говорим за две неща - корупция или некомпетентност и то след 3 мандата - Браво !!!
0
 
2
 
4
Miraka до: Miraka
преди 1 година
Няма профилна снимка
Иначе е ясно, че държавата предпочита димящи голфове на по 20 години пред тротинетките, от които няма какво да смукне :)
0
 
1
 
3
Miraka до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако може да се движи без да се въртят ***, регистрация трябва. За това за ЕС електрическите велосипеди, продавани в магазина, са само с асистиращ режим и мощност до 250W.
0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
пак бакшишите ли пазите или си търсите причина да щавите ?.... велосипеди с двигател или на батерии има от десетки години..за тях що да няма регистрация

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти