Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работна група се заема с денонощния ангажимент на джипитата към пациентите им

Целта е да бъде изработен нов модел на организация

Работна група се заема с денонощния ангажимент на джипитата към пациентите им

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След протест на общопрактикуващи лекари в София от 23 април работна група се заема с въпроса за денонощия ангажимент на джипитата към пациентите им. Задължението на лекарите да бъдат на денонощно разположение бе една от причините за недоволството, наред голямата бюрокрация.

Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и петима на Българския лекарски съюз (БЛС), в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, участват в сформирана със заповед на министър Кирил Ананиев работна група, съобщи здравното министерство.

Целта е да бъде предложен нов модел на организация на неотложната помощ. 

Още по темата

Експертите ще предложат нов нормативен акт на здравния министър. В здравното министерство вече са готови с конкретни анализи.

Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения график на общопрактикуващите лекари.

В момента те са задължени да бъдат на денонощно разположение. Това може да става чрез дежурен кабинет на групова практика, в която общопрактикуващ лекар е съучредител, чрез сключен договор с друго лечебно заведение/кабинет, чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ.

На друга работна група Кирил Ананиев е възложил да прегледа нормативната база в системите на здравеопазването и здравното осигуряване и свързаните с нея отчети и данни, които се подават към институциите. В началото на юни работната група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест.

Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите