Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работна група ще активизира дейността по новата газова връзка с Гърция

Пет години след подписването на Меморандум за проекта между правителствата на България и Гърция, работата по реализацията още не е започнала

Междуведомствена група ще работи за ускоряване на работата по проекта за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, съобщава правителствената пресслужба. Решението е било взето по време на днешното правителствено заседание.

Групата ще бъде оглавена от вицепремиера Даниела Бобева, а в състава й са заместник-министри на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на околната среда и водите, на финансите, на земеделието и храните, както и на транспорта, инвестиционното проектиране и вътрешните работи.

Задачата на групата е да анализира възникващите проблеми, да предлага варианти за решението им и да координира реализацията на проекта.

Още по темата
Новата междусистемна връзка с Гърция (Комотини – Стара Загора) има потенциала да диверсифицира газовите доставки за страната през Трансадриатическия тръбопровод (TAP). По този газопровод ще се извършват доставките от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море до Европа.

Реализацията на проекта е възложена на съвместната компания ICBG, в която равно участие имат Български енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката IGI Poseidon. Меморандум за изграждането на 182-километровия газопровод беше подписан между правителствата на България и Гърция още през 2009 година.

Проектът получи и положителна Оценка за въздействието (ОВОС) на територията на България.

С Решение на Европейската комисия за проекта е определено съфинансиране на стойност 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене