IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група ще реши бъдещето на "Кремиковци"

ГЕРБ отказа да участва в новата група, защото не е търсено становище по предложенията от частния собственик на завода

15:45 | 05.03.14 г. 4
Работна група ще реши бъдещето на "Кремиковци"

Работна група, в рамките на икономическата комисия, ще направи анализ дали е възможен рестарт на завода за непрекъснато леене в "Кремиковци". Това решиха депутатите по време на заседание на икономическата комисия днес.

Председател ще бъде депутатът от "Атака" Николай Александров, чието е и предложението за сформиране на работна група. Той поиска в нея да участват по един народен представител от всички политически групи. От ГЕРБ категорично отказаха да участват в тази група, защото стана ясно, че не е търсен контакт с частния собственик на завода. "Как една работна група ще се разпорежда с активи, които държавата не притежава", категоричен беше Делян Добрев.

Неговото мнение беше подкрепено от депутата от "Коалиция за България" Румен Гечев. Той обаче беше категоричен, че няма да има насилствени действия или привикване на частни собственици в парламента. Гечев препоръча първо да бъде направен контрол от Агенцията по приватизацията.

Другите участници в групата ще бъдат Петър Кънев от "Коалиция за България" и Ферихан Ахмедова от ДПС.

Припомняме, че по-рано днес в пленарната зала беше обсъдено предложението на "Атака", като депутатите от партията след дебатите се съгласиха, че е нужна нова формулировка на текста. Работната комисия ще помогне именно в тази област, обясниха още депутатите.

По време на дебатите Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ, обясни, че този завод не може да бъде активиран самостоятелно. Той предложи план поетапно да бъдат възобновени запазени производства. Затова са необходими 100 млн. лева и до една година да бъдат осигурени 120 -150 хил. работни места. Рестартът на завода ще даде "инжекция за енергетиката, товарните жп превози, пристанищата в Бургас и Лом", каза той.

По време на заседанието на комисията бяха отложени дебатите по предложението на "Атака" за прекратяване на договорите за концесия на медните и златните находища в страната. Темата е много болна, коментира червеният депутат Петър Кънев, защото данните на правителството са, че годишно от всички концесии приходите в хазната са под 100 млн. лева.

В същото време обаче зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров уточни, че министерството още не е готово с мащабния анализ на приходите и дейността на концесионерите.

Предложението ще бъде обсъдено отново при представянето на становище от МИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"Рестартът на завода ще даде "инжекция за енергетиката, товарните жп превози, пристанищата "още 15 г остават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"Затова са необходими 100 млн. лева и до една година да бъдат осигурени 120 -150 хил. работни места"идеална теза за атака, с по 600 лв откриват работно мястоеб***си тъпия народ дето ги вкарва тия в парламента а е идиотчетата от КНСБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Всъщност и това не зная дали може да стане, защото комбината беше приватизиран от Митал и Лупи ( ни лук ял), после май Митал го продаде и сегашния собственик го придоби след фалит, така че не е много ясно агенцията дали може да има каквито и да е претенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Как ви не омръзна да се занимавате с хуморески. Рудата в Кремиковци е бедна и затова комбината е по дефиниция неефективен. В последните години се претопяваше скрап предимно.Единствения възможен сценарий е, агенцията за следприватизационен контрол да намери кусури, да развали договора, да го вземе от Цеко и след някоя година да го приватизира Пеевски и/или Цецо Вас.Изобщо системата е Цецо Цеко Цветелина, Хим и *** и яко дим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още