Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работна група ще реши бъдещето на "Кремиковци"

ГЕРБ отказа да участва в новата група, защото не е търсено становище по предложенията от частния собственик на завода

Работна група, в рамките на икономическата комисия, ще направи анализ дали е възможен рестарт на завода за непрекъснато леене в "Кремиковци". Това решиха депутатите по време на заседание на икономическата комисия днес.

Председател ще бъде депутатът от "Атака" Николай Александров, чието е и предложението за сформиране на работна група. Той поиска в нея да участват по един народен представител от всички политически групи. От ГЕРБ категорично отказаха да участват в тази група, защото стана ясно, че не е търсен контакт с частния собственик на завода. "Как една работна група ще се разпорежда с активи, които държавата не притежава", категоричен беше Делян Добрев.

Неговото мнение беше подкрепено от депутата от "Коалиция за България" Румен Гечев. Той обаче беше категоричен, че няма да има насилствени действия или привикване на частни собственици в парламента. Гечев препоръча първо да бъде направен контрол от Агенцията по приватизацията.

Още по темата

Другите участници в групата ще бъдат Петър Кънев от "Коалиция за България" и Ферихан Ахмедова от ДПС.

Припомняме, че по-рано днес в пленарната зала беше обсъдено предложението на "Атака", като депутатите от партията след дебатите се съгласиха, че е нужна нова формулировка на текста. Работната комисия ще помогне именно в тази област, обясниха още депутатите.

По време на дебатите Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ, обясни, че този завод не може да бъде активиран самостоятелно. Той предложи план поетапно да бъдат възобновени запазени производства. Затова са необходими 100 млн. лева и до една година да бъдат осигурени 120 -150 хил. работни места. Рестартът на завода ще даде "инжекция за енергетиката, товарните жп превози, пристанищата в Бургас и Лом", каза той.

По време на заседанието на комисията бяха отложени дебатите по предложението на "Атака" за прекратяване на договорите за концесия на медните и златните находища в страната. Темата е много болна, коментира червеният депутат Петър Кънев, защото данните на правителството са, че годишно от всички концесии приходите в хазната са под 100 млн. лева.

В същото време обаче зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров уточни, че министерството още не е готово с мащабния анализ на приходите и дейността на концесионерите.

Предложението ще бъде обсъдено отново при представянето на становище от МИЕ.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Рестартът на завода ще даде "инжекция за енергетиката, товарните жп превози, пристанищата "

още 15 г остават
0
 
3
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Затова са необходими 100 млн. лева и до една година да бъдат осигурени 120 -150 хил. работни места"

идеална теза за атака, с по 600 лв откриват работно място
еб@си тъпия народ дето ги вкарва тия в парламента а е идиотчетата от КНСБ...
1
 
2
 
2
misanthrope до: misanthrope
преди 6 години
Няма профилна снимка
Всъщност и това не зная дали може да стане, защото комбината беше приватизиран от Митал и Лупи ( ни лук ял), после май Митал го продаде и сегашния собственик го придоби след фалит, така че не е много ясно агенцията дали може да има каквито и да е претенции
1
 
3
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Как ви не омръзна да се занимавате с хуморески. Рудата в Кремиковци е бедна и затова комбината е по дефиниция неефективен. В последните години се претопяваше скрап предимно.
Единствения възможен сценарий е, агенцията за следприватизационен контрол да намери кусури, да развали договора, да го вземе от Цеко и след някоя година да го приватизира Пеевски и/или Цецо Вас.
Изобщо системата е Цецо Цеко Цветелина, Хим и *** и яко дим

Още от Икономика и политика
ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България