IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодател на служител без договор ще влиза в затвора при смъртен случай

Ивайло Калфин изрази надежда промените по пенсионната реформа да бъдат подкрепени от опозицията

10:18 | 20.04.15 г. 18
Работодател на служител без договор ще влиза в затвора при смъртен случай

Ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му трябва да влиза в затвора. Такова изменение на Наказателния кодекс подготвят експерти на социалното и правосъдното министерство, каза социалният министър Ивайло Калфин пред bTV.

Той направи коментара по повод срутения хотел „Вероника” в комплекса „Слънчев ден”, при който загинаха четирима работници. Калфин посочи, че подобен случай не е имало в последните десет години  и е „престъпление, което трябва да бъде наказвано“.

Социалният министър вярва, че ще получи подкрепа от опозицията за пенсионните предложения, които в момента са на обществено обсъждане до края на месеца.

„Всички са съгласни, че ако не се промени нищо, няма да може да увеличим пенсиите”, коментира той. И допълни, че реформата трябва да бъде въведена, за да има промени.

За по-значително увеличение на пенсиите обаче може да се говори, когато бюджетът на НОИ стане по-автономен, призна Калфин и уточни, че именно към това са насочени предлаганите промени в Кодекса за социалното осигуряване.

Калфин изрази надежда промените да бъдат подкрепени от опозицията и каза, че тя ще намери 90% от своите предложения в реформата. „Няма да е честно за хората, ако не го признаят”, посочи той и допълни, че е работил с консултативен съвет, с който са работили няколко правителства преди това. По думите му и предишният социален министър от ДПС Хасан Адемов, и БСП могат да видят свои предложения в реформата сега.

По повод критиките от страна на работодателски организации Калфин коментира, че „няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи” и призова даващите съвети да обявят и как лично са готови да участват в подобряването на системата. Темата за повишаването на осигуровките стои на дневен ред, продължи Калфин.

Според Калфин трябва да се направят промени в системата на ТЕЛК, които да гарантират, че парите отиват при най-нуждаещите се. Той призова за въвеждането на втора специализирана комисия, която след медицинската експертиза да преценява какво могат да работят хората с увреждания.

„Броят на пенсиите по инвалидност се увеличат, когато се увеличава безработицата”, коментира Калфин, като допълни, че това ясно показва, че голяма част от хората ползват тези средства, не защото имат увреждания, а защото са им необходими допълнителни средства.

По думите му въвеждането на втора комисия няма да доведе до усложняване на процеса, защото такава е практиката в цяла Европа. Тя ще даде възможност на хората с увреждания да не се затварят у дома и да разчитат на държавна помощ, а да бъдат пълноценна част от обществото. А парите ще бъдат пренасочени към най-нуждаещите се.

Калфин каза, че детските надбавки за него не са дискриминация. „Това е подпомагане на родители, които имат ниски доходи, за да отглеждат децата си. Това не е награда за дете. Социалната система би трябвало да подпомогне тези, които имат нужда, това е смисълът на детските надбавки”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 8 години
не затвор, а смърт за убииство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 8 години
не затвор, а смърт за убииство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
КалЪфин, то е елементарно - ама не за ограничен като тебе:1. като стане гаф и няма осигуровки, разходите ги поема работодателя + стандатна глоба. В общия случай дребния бизнес фалира при такова събитие - затова и имат стимул да спазят закона.2. детските не са помощи, че да се гледат доходите. Те са именно награда за дете, което става бъдещ данъкоплатец и трябва да е добре отглеждано и образовано. Като си залагате ниско качество - получавате калпав мат'рял после.3. докога ще гледаме блудкажи вместо да видим как явни корумпета влизат в пандиза? И то от политиците - да поведат хорото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Пред съда кой е работодател се доказва с документи или свидетели !? Представям си как шайки от "работници" ще изнудват едни или други предприемачи при злополуки дори по време на кражби. Калфин винаги е бил цар на недомислиците.Може да е много по-просто - при инцидент, дано не се случват де, по закон да влизат всички възможни проверяващи на обекта - строителни, данъчни, еколози, полиция, пожарна, технически и всичко което може да се сетите да се проверява. Задължително, щом има инцидент. И публичен регистър на инцидентите с данни за мястоот, вида, пострадалите, фирмата, КОНТРОЛИРАЩИТЕ изпълнението, каквито винаги трябва да има. Обзалагам се, че когато на надзорниците рейтинга и хонорарите им започнат да зависят от броя инциденти в техните обекти, изведнъж всички ще станат много стриктни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Докато търпим демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
А, някой го написал преди мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Пука, пука, та трещи!И как, като няма договор, ще се докаже, че му е работодател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
То хубаво ще премахнем сенчестата икономика, ама тогава да не останем без икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ти пък - в затвора. Абе какво ще се занимаваш? Не дава касова бележка, направо вадиш пистолета и го стреляш. А *** ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Да обясня по-подробно Идеята ми е осветляване на икономиката и спиране на кражбите през бюджета плюс семейно прогресивно облагане с цел бюдж.излишъци за определени неща ,и за създаване на раб.места - ако трябва ще се метат улиците по два пъти и т.н. описал съм основното в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsМоже спокойно да се съберат 7-8млрд.лв. защото цифрите са :5 000 000 000 лв. сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНООсновното е бюдж.излишъци за да избегнем 3-те планетарни катастрофиа предложението на ООН за 4-дневна раб.седмица е за накрая първо забрана на офшорки и т.н.Очаквах от ООН малко по-умни предложения защото това с 4 -дневната седмица е за студенти тоест за средно училище по икономика и разделението на труда е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още