IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: 2011 ще е година на оздравителни фалити

Правителството не изпълни голяма част от антикризисните мерки, смятат работодателите, поставят си за цел запазване на работните места

16:02 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Работодатели: 2011 ще е година на оздравителни фалити

2011 г. ще е година на оздравителните фалити, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев по време на специална пресконференция с участието на ръководствата на основните работодателски организации в страната. Донев не конкретизира какъв процент фирми и от кои сектори очаква да фалират, допълвайки само, че „фирмите с разклатено икономическо здраве, които не бъдат погълнати от конкурентите си, ще фалират“. По време на пресконференцията стана ясно, че според работодателите най-голяма вероятност за фалити има при строителните фирми.

Правителството не изпълни през 2010 г. голяма част от набелязаните антикризисни мерки, подчерта от своя страна председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Между неизпълнените мерки, от името на всички работодателски организациии, Данев открои липсата на приватизация през фондовата борса на миноритарни дялове от фирми, главно в областта на енергетиката; неизплащане на всички задължения към бизнеса; неприемане на „данъчна ваканция“ за фирмите, на които държавата дължи средства; липсата на публичен регистър на земята.

„Рязкото намаление на нетния дълг означава, че няма приток на капитали в страната“, посочи председателят на БСК.

Според БСК заложените 10% усвояване на ресурса на еврофондовете през 2011 г. не е достатъчен. Поради големия спад на брутния вътрешен продукт и ръст на БВП от 3-3,5%, който предвижда правителството през следващите години, също не е достатъчен, е мнението на БСК. „Не трябва да се сравняваме с предходната година, а с Европа“, допълни Данев в отговор на въпрос на Investor.bg, уточнявайки, че през следващите години ни е необходим ръст на БВП от поне 6%.

Като „ключов проблем“ за икономиката председателят на БСК определи намалението на работните места в страната с 12,5% за последните две години, което говори за свиване на инвестициите и продължаване на слабата ликвидност. Той поясни, че регистрираната безработица под 10% се дължи на емиграцията и на нерегистрирането на всички безработни.

Намалението на обществените поръчки от страна на държавата към бизнеса за 2010 г. спадна наполовина, отчетоха още работодателите.

Те откроиха като антикризисни мерки, които с приоритет трябва да се рестартират тази година: въвеждане на нови функции на електронното правителство; административна реформа за подобряване ефективността на администрацията; продължаване реформата в здравеопазването; либерализация на енергийния пазар, като „социалната функция се поеме от държавата“; приватизация на държавни дялове във фирми.

Приоритет на работодателите ще бъде запазването на работните места, макар че, по думите на Данев, в някои отрасли като строителството, вероятно ще има закриване, а в други, свързани главно с износ – откриване на нови работни места.

„Българската икономика има нужда от спокойна работна среда и следване на приоритети, казвам го и в контекста на последните седмици, когато за икономика почти не се говори“, каза Огнян Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още