IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Националната здравна карта вреди на пациентите

Има риск да се създаде режим на протекция при някои болници, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал в България

14:28 | 24.02.11 г.
Работодатели: Националната здравна карта вреди на пациентите

Според ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Националната здравна карта вреди на пациентите, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Министерският съвет вчера утвърди здравната карта на България.

Здравната карта предвижда Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да сключва договори само с бившите "областни", с университетските и с няколко ведомствени болници, а това буди съмнения, че други лечебни заведения ще бъдат унищожени като с декрет, смятат от асоциация.

Хората остават длъжни да плащат вноските си в НЗОК, но ще трябва да се лекуват само в лечебни заведения, които НЗОК - т.е. държавата, им посочва като "задължителни", предупреждават от АИКБ.

За да сключат договор с НЗОК, всички общински и частни болници ще се "състезават" помежду си без ясни правила, според асоциацията.

Ако НЗОК откаже да сключи договор с тях, голяма част от българите, живеещи извън областните центрове, ще останат без възможност да се лекуват в близо до дома или в по-модерно оборудвана болница.

Има риск да се създаде режим на протекция, при който някои болници ще се финансират без оглед на качеството на здравните услуги, предупреждават работодателите и настояват по темата да има обществено обсъждане.

Според асоциацията въвеждането на новата Национална здравна карта заплашва "служебно" да изолира новите и предимно частни лечебни заведения.

Медиците от организацията очакват остра реакция от европейските органи за защита на конкуренцията и за защита на потребителите. Те не изключват проектираната норма да бъде атакувана в Административния съд и в Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още