Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели настояват държавата да плаща повече за обучение на инженери

Според АИКБ това трябва да стане за сметка на студентите юристи и икономисти

Работодатели настояват държавата да плаща повече за обучение на инженери

Снимка: архив, Ройтерс

Държавата да плаща повече за обучението на инженери в университетите – това настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в писмо до министъра на образованието  Меглена Кунева и на финансите  Владислав Горанов.

Според организацията издръжката на студентите в технически специалности трябва поетапно да се увеличава заради недостига на кадри в машиностроенето, електротехниката, транспорта и логистиката, информационните технологии.

Младите хора са все по-малко привлечени от техническите специалности, а нормативът за издръжката на един студент в техническа специалност остава нисък, казват работодателите.

Те искат и реформа да повиши привлекателността на специалности като електротехника, машинно  инженерство, енергетика, общо инженерство, информатика, транспорт, корабоплаване и авиация.

В писмото се изтъква, че България се очертава като лидер в износа на нишови продукти с по-висока добавена стойност като машини, детайли и възли за автомобили, електрически и електронни изделия. 

Още по темата

Тази група стоки от областта на мехатрониката формира най-висок дял на износ като заема първо място с близо 19% дял за 2015 г. Отделно износът на електроника и електротехника за последните 15 г. нараства почти 13 пъти, а най-голям скок бележи износът на транспортни средства и техни детайли – 34 пъти.

„Това изисква добре подготвена и качествена работна сила, с висока производителност. За съжаление, все по-трудно се намират както подготвени специалисти, така и изпълнители – настройчици, оператори, програмисти“, се казва в писмото.

Работодателите допълват, че такива кадри не се подготвят в училищата от години, а в повечето заводи между 30 и 50% от заетите са на средна възраст над 52 г.

АИКБ допълва, че за издръжката на един студент в техническите университети е необходима материална база, гарантираща качество на обучението.

Организацията казва още, че не само диференцираните нормативи не са променяни от 2001 г., но и определяният ежегодно базов норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища е 693 лв. от 2010 г. насам, като през 2010 г. е дори намален от 963 лв. до настоящите 693 лв.

Работодателите предлагат необходимите средства да бъдат за сметка на намален прием в нетърсени от бизнеса специалности като „Право“ и „Икономика“.

АИКБ допълва, че най-голям брой студенти за учебната 2014/2015 са учили в  направленията „Икономика“ (60 535), „Администрация и управление“ (27 683) и „Право“ (11 475) . „Електротехника, електроника и автоматика“ са учили 8 351 студенти, а машинно инженерство 5 287.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
3
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
"Работодатели настояват държавата да плаща повече за обучение на инженери"
===
Държавата да плащала! ХА Това да не ви е социализъм бре! Искаш нещо плащаш си го! От къде на къде данъкоплатците ще ти го плащат?
2
 
2
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
"Работодатели настояват държавата да плаща повече за обучение на инженери"
====
Всеки ден по студията се оплакват че имало "много държава" във всичко а това било "вредно" а сега искат държавата да им плаща за обучението на кадри!? .... раздвоение нещо получават от време на време ! :)))
0
 
4
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
(1) Те искат и реформа да повиши привлекателността на специалности като електротехника, машинно инженерство, енергетика, общо инженерство, информатика, транспорт, корабоплаване и авиация.
(2)
Това изисква добре подготвена и качествена работна сила, с висока производителност. За съжаление, все по-трудно се намират както подготвени специалисти, така и изпълнители – настройчици, оператори, програмисти“
=====
Специалностите от (1) се търсят се в цял свят. Те са конвертируеми за разлика от икономисти, юристи и цялата останала менажерия от вякакъв вид мениджъри по какво ли не.
Аз лично съм свидетел как десетки от (1), които отговарят на (2) заминават след интервюта да работят в чужбина със заплати от 50к - 70к евро.

Нещата са доста по- сложни и изобщо не се свеждат само до тези елементарни искания на АИКБ.
Тези от АИКБ първо да погледнат те какво могат да направят. И изобщо нещата не се свеждат само и единствено до пари, макар те да са най-важните.
2
 
4
 
7
преди 2 години
Търсят инженери да работят и да им плащат като за общи работници. Търсят инженери с опит ама за 500 лв. заплата на месец и да са доволни и щастливи.
1
 
6
 
6
преди 2 години
Търсят инженери да работят и да им плащат като за общи работници. Търсят инженери с опит ама за 500 лв. заплата на месец и да са доволни и щастливи.

Още от Икономика и политика
Падна президентското вето за частното финансиране на партиите