IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Няма основание за отнемане на разрешителното на "Дунарит"

Спирането на работата на военния завод ще се отрази на националната сигурност, посочват от браншовата организация на бизнеса

15:26 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Отнемането на издадените разрешителни за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция едновременно ще извади „Дунарит” АД от заетите в момента пазари на специална продукция и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието. Тези действия заплашват съществуването на предприятието.

Това пише в специално изявление на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която изразява безпокойство за бъдещето на стратегическия завод за българската отбранителна промишленост.

От работодателската организация напомнят, че на 4 август управителят на дружеството Кръстю Тодоров Кръстев е уведомен от Главна дирекция „Национална полиция” при МВР, че във връзка с получено писмо от Специализираната прокуратура към Прокуратурата на Република България, като управител на „Дунарит” се привлича като обвиняем по престъпление от общ характер, като започва производство по издаване на решение за отнемане на издадените разрешения на военния завод за търговия с оръжие на площадките в Русе, селата Долно Абланово, Бесарабово и в град Две могили.

В писмото на АОБР до медиите се посочва, че от работодателската организация не оспорват компетентността на Специализираната прокуратура, нито пък иска привилегии пред Закона за мениджърите на отбранителната промишленост.

Те обаче обръщат внимание на факта, че според изявлението на Главна дирекция „Национална полиция” липсата на “наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу управителя на юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, е основно изискване за получаване на разрешение за производство“.

Според тях „това не се отнася в случая, когато това разрешение е издадено отдавна и предприятието има по него натрупани години на безукорна практика”.

От АОБР не коментират базисното положение в правото, че човек е невинен до доказване на противното.

“Няма логика да се отнемат разрешителните на предприятие с вече редовно получени и действащи разрешителни за производство и търговия със специална продукция, аргументират се представителите на бизнеса.

От работодателската организация смятат, че ръководството на „Дунарит“ и собствениците на предприятието биха могли да предприемат незабавно съответните адекватни действия, за да не възникват правни колизии между положението на управителя на военния завод и изискванията на закона.

“Ние се обръщаме към Специализираната прокуратура и към ГД „Национална полиция” да разделят чисто формалния въпрос за наказателното производство срещу управителя на „Дунарит” и тълкуването на въпроса, дали същото предприятие може да продължи да функционира”, настояват от браншовата организация.

Представителите на бизнеса са наясно, че е недопустима намесата в работата на разследващите органи и съда, ако се стигне до даване ход на наказателно дело.

Те обаче препоръчват на Специализираната прокуратура  и ГД „Национална полиция” да преосмислят позицията си по въпроса за отнемането на разрешителните на „Дунарит” и да отчетат, че подобни действия се отразяват на националната сигурност и на перспективите на цялата ни отбранителна индустрия на международния пазар.

“На този етап ще се въздържим от коментари за това, кого би облагодетелствало спирането на „Дунарит”, защото това би могло да бъде разглеждано като спекулация, целяща да оказва натиск, но сме длъжни да напомним, че макар и неволно, действията по спирането на „Дунарит” несъмнено дават на неговите конкуренти в глобален мащаб неочаквано конкурентно предимство”, пише в документа, подписан от Васил Велев като председател на работодателската организация.

Investor.bg припомня, че вчера икономическият министър Емил Караниколов обяви, че няма да се отнемат разрешителните на завода и благодари на ръководството на "Дунарит", че подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още