Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели предупреждават за нови съкращения, ако се увеличи минималната заплата

От 1 септември 2011 г. до началото на тази година минималната заплата е била поетапно увеличена с над 29% в период на криза, според АИКБ

Ако минималната заплата бъде увеличена до 340 лева, както се предлага, ще пострадат възможностите на бизнеса за създаване на заетост, предупреждават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

“Увеличаването на минималната работна заплата е в тежест на заетостта и дава спорни резултати по отношение на укриването на доходи, тъй като именно увеличението е мотив за нарастване на сивия сектор, а постоянният ръст принуждава още повече хора да работят нерегламентирано”, посочват от организацията в съобщение, разпратено до медиите.

“Административното определяне на все по-висока МРЗ, при липса на икономически предпоставки и договореност между синдикати и работодатели не отчита финансовото състояние на отделните фирми и съсипва малките и средните предприятия – важни основания да не подкрепяме увеличение на минималната заплата”, допълват от асоциацията.

Минималната работна заплата е функция на реалната икономика. Като такава тя следва да е обвързана с производителността на труда, а не като средство за разрешаване на социални проблеми, подчертават от АИКБ.

Още по темата

Според организацията единственият разумен път към постигане на национален просперитет, конкурентна икономика и висок жизнен стандарт е системно повишаване на производителността на труда. Препоръчва се да се поощряват и подкрепят предприемачи, инвестиращи в модернизация и/или изграждане на производствени мощности и технологични процеси, водещи до трайно подобряване на технологичните възможности за ефективно производство, както и да се работи постоянно за повишаването на квалификацията на вече съществуващия персонал, както и на новоприетите работници и служители.

Изчислява се също така, че от 1 септември 2011 г. до началото на тази година минималната заплата е била поетапно увеличена с над 29% в период на криза и този ръст не кореспондира с ръста на производителността на труда. Ако минималното възнаграждение се повиши още веднъж до 340 лева, това ще означава ръст от 42% за година и половина, което ще доведе и до увеличаване на разходите на работодателите за осигуровки, а оттам - до допълнителна загуба на ресурс и съкращения.

“В период, в който основни проблеми са създаването заетост и увеличаването на производителността, нов ръст на МРЗ ще бъде естествена спирачка и за двете”, коментират от организацията.

Асоциацията настоява да се въведе пряко договаряне между социалните партньори за диференцирана минимална заплата в отделните икономически сектори.

“Основната цел на политиката на пазара на труда не трябва да бъде изкуственото покачване на доходите на нископлатените работници, а повишаване на заетостта – нископлатеният труд има своите социални измерения, но липсата на труд може да има катастрофални последствия както за икономиката, така и в личен план”, посочват от асоциацията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 7 години
Няма профилна снимка
Коментарите само доказват, че коварната система един (работодателят) да плаща осигуровките на друг, като предварително не му ги дава като възнаграждение - работи. "Разделяй и владей!" Деветте милиона мишлета станахме седем, но не сме се променили много.
1
 
2
 
6
преди 7 години
Божидар Данев:

България е в нова национална катастрофа. Третата след "промяната"
"Кои са основните погрешни политики"
..............................................................
"8. ПОДЦЕНЯВАНЕ ролята на ЧОВЕШКИЯ ресурс в управлението и в участието му в икономиката.
9. Надценяване на въздействието на европейските фондове за развитие на икономиката.
10. Блокиране на АКТУАЛИЗАЦИЯТА на доходите с инфлацията и ръста на БВП."
................
" Работодатели предупреждават за нови съкращения, ако се увеличи минималната заплата"
Аз усещам леко раздвояване на личността при работодателите. Или исканията и заплахите им се отнасят само до определени партии. :D
Хубаво е да уточнят позициите си по въпроса. Какво всъщност искат и как да стане!?
0
 
6
 
5
преди 7 години
Няма профилна снимка
власт която не може да събира данъците е МАФИОТСКА приходи има факт че богаташите забогатяват със по 3 милиарда на година означава само едно не пропорционално увеличаване на богатството
в германия данъците и усигоровките са над 50 % и имат държава тука са 23 и няма държава ти си избери в коя искаш да живееш и ако един луд казва истина не значи че е лъжа политическия елит на държавата който управлява нали ти харесва и енормален е той докара хората по улиците не волен
4
 
2
 
4
Balgarian35 до: haqan
преди 7 години
Няма профилна снимка
От къде ще се извадят тези пари ? Ти ли ще ги платиш? или Волен ще извади тлъстата Сейшелска пачка.
2
 
6
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
хахаха, проблем на работодател с 350лв заплава при минималните данъци от 10% в милата ни родина...
Това е виц, нали знаете.

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента