Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели сезираха Брюксел за държавна помощ в енергетиката

Синдикатите са официално поканени за протеста срещу поскъпването на тока на 30 септември

Четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ са изпратили жалба до Европейската комисия. Според работодателите е нарушено правото на Общността относно държавните помощи.

В изпратеното от БСК съобщение се казва, че нарушението се изразява в неправомерна държавна помощ при изкупуване от българското държавно дружество НЕК ЕАД на електрическа енергия, произведена от две частни компании - AES Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3. 

Още по темата

В жалбата се посочва, че посочените проблеми са установени и от български държавни органи: Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) в нейно решение от 3 юли 2013 г. и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР) в неин сигнал до Европейската комисия.

В жалбата си до Европейската комисия работодателските организации настояват Комисията да установи нарушението, както и да предостави информация за хода на процедурата по сигнала за същите нарушения, изпратен от ДКЕВР.

Четирите работодателски организации съобщават още, че с официални писма от 12 септември 2015 г. са се обърнали към всички парламентарни групи в 43-то Народно събрание с искане за спешни срещи във връзка с проблемите в сектор „Енергетика“.

Работодателите искат мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври 2015 г. В писмото си до депутатите те настояват за законодателни промени в областта на енергетиката, както и да бъде освободен председателят на КЕВР.

След като  представители на синдикатите заявиха, че още не са взели решение дали ще подкрепят протестите на бизнеса на 30 септември срещу цената на електроенергията, с официални писма до ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“  е отправена покана към двата синдиката  за включване в протеста.

Припомняме, че в края на август AES Гълъбово и НЕК финализираха споразумението за промяна в дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, произвеждана от централата.

 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро