Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели възразиха остро срещу предвидените квоти за хора с увреждания

От БСК са против идеята за фонд към МРРБ, който ще се пълни със средства от частния сектор

Работодатели възразиха остро срещу предвидените квоти за хора с увреждания

Снимка: Рixabay

Публикуваният на 28 август за обществено обсъждане проект на Закон за хората с увреждания ще изземе  допълнителен финансов ресурс от бизнеса. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите. Камарата възразява остро срещу предвиденото въвеждане на квоти за хора с увреждания и го определят като "пряка намеса на държавата в стопанската дейност". 

Още по темата

Investor.bg припомня, че през последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания.

От БСК твърдят, че тя е аргументирана и вече среща обществена подкрепа. Бизнесът настоява, че ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда. Според работодателите това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност.

Готовността на работодателя да наеме работник/служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции, а не от здравословното му състояние. В условията на тежък и задълбочаващ се недостиг на работна сила българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал, напомнят предприемачите.

Те допълват, че възможностите за наемане на хора с увреждания в голяма степен се възпрепятстват от обективни обстоятелства, извън сферата на отговорностите на работодателите. Основно препятствие е липсата на достъпна публична среда, която да позволи на хората с увреждания да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места. Осигуряването на достъпна публична среда е основен ангажимент на централната и местна власт, се напомня в позицията.

В БСК са категорични, че публикуваният проект не отразява публично изразените възражения на засегнатите страни, но и въвежда нови непропорционални изисквания, насочени преди всичко към изземане на допълнителен финансов ресурс от бизнеса, придружено с неясни условия за управлението на събраните средства.

Основният приносител на средства за бъдещия Фонд „Заетост на хора с увреждания“ към МТСП ще бъде работодателят, но неговият глас няма да е определящ за управлението на събраните средства, тъй като управителното тяло на фонда ще е доминиращо, смятат в браншовата организация.

"Недопустимо е нашите средства да се управляват без нашия глас", казват от БСК. Според тях предвиденото включване на един представител на бизнеса в управлението на бъдещия фонд е привиден демократизъм и имитация на отразени бележки на работодателите.

Работодателите недоволстват и срещу предложение в проекта, с което се иска създаване на втори фонд – този път към МРРБ, който трябва да се пълни със средства от бизнеса, но отново не е предвидено неговото участие в управлението му.

В БСК възразяват и срещу непропорционалния размер на санкциите за инвеститорите в строителни обекти, които не отговарят на изискванията за достъпна среда (10% върху проектната стойност на обекта), и чиновниците, одобрили съответната строителна документация (от 500 до 1000 лв.). 

В графа „имитация на съобразяване с бележките на работодателите“ е и намалението на квотата за наемане на хора с увреждания от 4 на 2%, пише в становището на браншовата организация.

На фона на всички тези рестрикции стимулите за наемане на хора с увреждания реално липсват в предложения законопроект или са минимални и са обвързани с множество условия, което ги прави практически неефективни и неприложими, убедени са в БСК.

Експертите на камарата смятат, че "текстовете в законопроекта забиват поредните пирони в неконкурентоспособността на бизнес средата и ще доведат до нов спад за чуждестранните и местни инвестиции".

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Наскоро ми се оплакаха от една малка фирма - за да участват в търгове им искали да имат назначени хора с увреждания. Фирмата е малка, има бягане и търчане, не е за болни и инвалиди. Трябва да назначат формално човек и да му плащат за нищо за да могат да участват. Това не е решение, а изнудване. Малко и акъл трябва у управляващите. А няма.
0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Квоти за унижение на хора с увреждания

https://martintarpev.wordpress.com/2018/08/23/%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики