IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се активизират в наемането на младежи

Над 160 фирми са проявили интерес в последните две седмици да осигурят заетост на млади хора по европейската програма за стаж

14:29 | 07.06.12 г.
Работодателите се активизират в наемането на младежи

Само за две седмици над 160 работодатели са проявили интерес да осигурят заетост на млади хора по европейската програма за стаж, организирана по оперативна програма "Човешки ресурси", съобщи министърът на труда Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Работодателите уверяват, че съвсем скоро ще открият нови 500 работни места за стажуване на младите хора в предприятията, съобщи министърът. Той каза, че близо половината от завършилите стажове впоследствие биват наети на трудови договори, а останалите стават по-пригодни за пазара на труда. 

От страна на младежите, желаещи да започнат стаж по специалността си, също се отчита интерес. Броят на младежите, които се записват на стажове в бюрата по труда в страната, непрекъснато се увеличава, потвърди Младенов. На седмица се включват по 120 души, като целта е 200 млади хора седмично да започват работа в различни предприятия от страната.

„Това е много добра възможност за завършилите средно и висше образование да придобият опит по специалността си след 6-месечно обучение“, коментира социалният министър. По схемата "Създаване на заетост чрез осигуряване на стаж" младежите до 29-годишна възраст получават работно място за шест месеца.

Вчера правителството, бизнесът и синдикатите подписаха в Министерския съвет национално споразумение "Първа работа", с което поеха ангажимент над 22 хиляди млади хора да бъдат назначени на работа през тази и следващата година, подпомогнати с държавно финансиране.

При наемането им младежите получават заплата и осигуровки според минималния осигурителен праг за заеманата от него специалност. Отделно се изплаща и половин минимална работна заплата за наставник на наетия млад служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още