IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: КСНС трябва да изработи позицията ни за визите за Турция

Политиката на двустранни договорки с Турция или с Русия по ключови въпроси е много грешна, смята синият лидер

10:01 | 30.08.16 г. 1
<p>
	Бежанци в гръцки бежански център. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Бежанци в гръцки бежански център. Снимка: архив Ройтерс

Конституционният съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да изработи позицията на България по визовия режим за турски граждани в ЕС, коментира един от лидерите на Реформаторския блок и ДСБ Радан Кънев.

„Отношението на България към отпадането на визовия режим не се решава само от премиера“, каза той.

Вчера и БСП поиска свикването на КСНС по същата тема. Според левите Бойко Борисов е направил рязък завой в позицията си за визите за турски граждани, след като през пролетта е гарантирал, че те ще бъдат премахнати, ако Анкара изпълни европейските изисквания.

След срещите си в Турция в края на миналата седмица обаче той вече бил склонен за смекчаване на режима, заявиха още социалистите по време на специална пресконференция.

Бойко Борисов говори пред журналисти в сливенското с. Мечкарево за разговорите си в Турция, а след това и в Германия и посочи, че за България е важно споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на незаконно влезли в страната емигранти да продължи да действа.

Премахването на визите за турски граждани е част от преговорите при сключването на споразумението през март. Борисов смята, че е възможно известно облекчаване на визовия режим, започвайки се от бизнесмени, държавни и общински служители.

Радан Кънев е категоричен, че политиката на двустранно договаряне по ключови въпроси – например с Турция или с Русия, е много грешна. „Турция е горещата тема“, допълни той и заяви, че България не може да се договаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по тема, по която той опитва да изнудва цяла Европа.

„Ние не сме извън Европа, а част от нея“, категоричен е Кънев, но и препоръча по-активна позиция на България за решаването на бежанската криза. Страната трябва да инициира разговори с Гърция, Румъния, Австрия и страните от Вишеградската четворка, за да бъде изготвена общата европейска позиция по казуса, каза още лидерът на ДСБ. 

"Това е вътрешноевропейската дипломация", обясни Радан Кънев и допълни, че "общоевропейско решение не е решение на Меркел (германския канцлер Ангела Меркел - бел. ред.)". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
GeorgiK
преди 7 години
Може би сте имали предвид "Консултативният", а не "Конституционният"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още