IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев поиска да бъде съкратен бюджетът на НСО

Лидерът на ДСБ предлага службата да охранява по-малко политици

12:43 | 23.04.15 г.
Радан Кънев поиска да бъде съкратен бюджетът на НСО

Да се ограничи броят на лицата, които охранява Националната служба за охрана (НСО), поиска лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев.

"В момента има хора, които пращат тези професионалисти до магазина за кисело мляко, това е унизително", коментира той, след като преди два дни разкритикува Закона за НСО във вида, предложен от ГЕРБ.

На службата се дават 10 пъти повече пари, отколкото на тази за борба с тероризма - 40 към 4 млн. лв., смята той.

„Имаме ли нужда да харчим 40 милиона и да охраняваме толкова много лица“, риторично попита той и добави, че никой не знае точно колко души в момента са пазени от гардовете на службата.

Според Кънев в България има не повече от 12 души, които трябва да бъдат охранявани. Сред тях със сигурност са премиерът и вътрешният министър, но не и депутати. "Мен така, както ме гледате, дали имам нужда от охрана", каза той.

Кънев смята, че НСО трябва да е малка служба и да се знае кого обслужва.

"Тези великолепно подготвени 1200 души, може би едни от най-добрите професионалисти в държавата, трябва да са насочени към сигурността на всеки български гражданин, а не на конкретни лица", настоя той.

Според него няма значение дали НСО ще е на подчинение на президента или не и дали ще е самостоятелна или ще се присъедини към друга служба, важното е колко души пази и какъв бюджет има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още